Länsstyrelsen i Stockholms län har avslagit en ansökan om skyddsjakt på varg i Sjundareviret. Ansökan har skickats in efter förra veckans omfattande och upprepade attacker på får på Molstabergs gård. Foto: Privat

Ingen skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret

Det blir ingen skyddsjakt på varg som angripit och dödat ett stort antal får på Molstabergs gård i Gnesta. Länsstyrelsen i Stockholms län avslår ansökan med hänvisning till att det finns andra lämpliga åtgärder för att skydda fåren.

Efter ett andra angrepp på gårdens får lämnades det under helgen in en skyddsjaktsansökan på vargarna i Sjundareviret. Ansökan har stöd av Svenska Jägareförbundet, LRF Mälardalen och Svenska Fåravelsförbundet som tillsammans har krävt omedelbar skyddsjakt på vargarna i området.

 

Kommer tillbaka

– Tyvärr kommer nog inte vargarna att sluta ta sig in i fårhagar eller ge sig på andra tamdjur. Det är fruktansvärt att de drabbade ska behöva uppleva dessa tragedier gång på gång, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Men länsstyrelsen delar inte bedömningen att skyddsjakt är nödvändig.

Länsstyrelsen konstaterar att varg angrep och dödade eller skadades ett 60-tal får så svårt att de fick avlivas efter två attacker i förra veckan. Båda angreppen har enligt länsstyrelsen skett utan att varg har behövt passera några stängsel.

 

Stängsling pågår

Hagarna har enligt beslutet stått helt öppna för vargen på grund av frånvaro av stängsel, och därför anser myndigheten att det fortfarande finns förutsättningar för att undvika nya angrepp.

Under helgen har en intensiv stängsling av hagarna genomförts.

Detta arbete beräknas vara klart under tisdagen, och ska då besiktigas.

– Länsstyrelsen kommer också skyndsamt att pröva en ny ansökan om skyddsjakt om nya angrepp sker, skriver länsstyrelsen i Stockholm på sin hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev