Publicerad 7 september 2017 - 15:42

Kaartivuoma.

Ingen skyddsjakt på genetiskt viktig varg

Länsstyrelsen i Norrbottens län säger nej till en skyddsjaktansökan på varg från Liehittäjä sameby. Enligt länsstyrelsen finns inga dokumenterade skador av vargen – som dessutom är så kallat genetiskt viktig.

I mitten av augusti ansökte Liehittäjä sameby om skyddsjakt på varg. Samebyn uppger att vargen rört sig i området sedan mitten av juni, främst kring torvtäkten Kaartivuoma med omnejd. Samebyn menar att vargen är stationär och uppvisar ett onormalt beteende då den varit närgången mot traktorer vid torvtäkten.

Samebyn anför vidare att ett 30-tal renar har befunnit sig vid täkten, mestadels vajor med kalv, i mitten av juni. Försök att få bort renarna från täkten har gjorts men misslyckats. Vid det senaste besöket var samtliga vajor utom en utan kalv. Samebyn anför att det har setts spår där vargen jagat renarna vid täkten.

De närmaste veckorna kommer, enligt samebyn, mer ren att komma ner mot de områden där vargen vistats och samebyn är oroliga för ökade skador och vill därför ha en skyndsam behandling av ärendet.

 

Inga skador

Men länsstyrelsen säger nej till skyddsjaktansökan. Länsstyrelsen skriver i sin motivering att det inte finns någon dokumenterad skadebild. Länsstyrelsens fältpersonal har varit på plats och observerat vargspår i området samt samlat spillning för DNA-analys. Inga jaktspår av varg på ren har påträffats vid besöken och inte heller några kadaver.

 

Viktiga gener

DNA-analys från insamlade spillningsprov visar att vargen i är av östligt ursprung eller alternativt en avkomma till den från Norrbotten flyttade så kallade Tivedentiken.

 

Länsstyrelsen skriver i sitt avslag: ”Då DNA-analys indikerat att vargen troligen är av östligt ursprung hanteras eventuella beslut om skyddsjakt särskilt restriktivt och det ställs större krav på andra lämpliga lösningar än skyddsjakt. Detta i enlighet med Naturvårdsverkets plan för genetisk förstärkning av varg som innebär att östliga vargar ska tillåtas vandra ner genom renskötselområdet för att tillföra nytt genetiskt material i den skandinaviska vargstammen och därmed säkerställa gynnsam bevarandestatus för arten i fråga.”

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram