Chefsåklagare Martin Tidén säger sig inte hitta något stöd för att poliserna som stormade in i barnfamiljens hem brutit mot lagen. Foto: Mostphotos

Ingen förundersökning efter insatsstyrkas stormning

Chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren inleder inte någon förundersökning mot poliserna som med insatsstyrka stormade en jägarfamiljs hem i Dalarna i mitten på september.

För en månad sedan greps flera män i Dalarna misstänkta för att ha dödat en varg på sjön Amungen tidigare i år. En timma efter gripandet stormade tungt beväpnade poliser ur den regionala insatsstyrkan en av männens hem, där hans sambo och två små barn just hade vaknat. Anledningen, en husrannsakan.

Insatsstyrkan stormade jägarfamiljens hem

 

Anmälde sig själva

Händelsen väckte så starka reaktioner när Svensk Jakt berättade om den att Bergslagspolisen beslutade att anmäla sig själva till särskilda åklagarkammaren i Stockholm för att bedöma om agerandet varit lagligt.

Polisen anmäler stormningen av jägarhem till åklagare

Chefsåklagare Martin Tidén har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning. Till Svensk Jakt säger Tidén att han inte hittat något som tyder på att polisen begick brott i samband med husrannsakan hos jägarfamiljen.

– Efter att ha tagit in handlingar från polisen där de bedömningar som låg till grund för husrannsakan beskrivs har jag prövat om det kan leda till straffrättsligt ansvar för de inblandade. Något som inte är fallet, säger Martin Tidén.

 

Stor marginal

Lagen reglerar under vilka förutsättningar en husrannsakan får genomföras. Hur den ska eller får gå till sägs emellertid inget om.

– Polisen har gjort beslutat att en husrannsakan ska genomföras. Inom det finns det en betydande marginal för hur en sådan får gå till, säger Martin Tidén.

Han har förståelse för den utsatta familjens reaktion, men den räcker inte för att pröva om polisen gått över gränsen.

– Det är inte ovanligt att polisen tar det säkra före det osäkra och anmäler händelser för att få dem prövade. I det här fallet har jag tittat på deras agerande utifrån den lagstiftning och de regler som finns och inte hittat något som gör att det går att utkräva ett straffrättsligt ansvar, säger Martin Tidén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev