Inga CWD-fall upptäckta i Sverige
Det har dessbättre inte upptäckts något fall av den dödliga prionsjukdomen Chronic Wasting Disease, CWD, på hjortdjur i Sverige. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt i sin rapport ”Sjukdomsövervakning av vilda djur i Sverige 2016”.
När prionsjukdomen avmagringssjuka, CWD, hittades hos tre vildrenar och två älgar i Norge under våren 2016 uppstod en oro för att sjukdomen också kan finnas i Sverige. Men CWD har inte påvisats i några av de sjuka och avlivade, eller upphittade döda svenska hjortdjur som undersöktes vid SVA under 2016. Totalt har 96 hjortdjur undersökts av SVA.
Det handlar om 74 älgar, 14 rådjur, 6 kronhjortar samt 2 renar.
Sjukdomen drabbar bara hjortdjur, men hade före de norska fallen aldrig påträffats i Europa. I Norge diskuteras just nu olika förvaltningsstrategier för att CWD inte ska spridas. Ett förslag är att skjuta hela vildrenpopulationen i Nordfjella.
Övriga sjukdomar
Ytterligare en positiv nyhet är att antalet rapporterade älgtjurar med variga hudsår minskade kraftigt.
Under 2015 fick SVA in prover och rapporter från närmare 150 fall av älgtjurar med utbredda, variga sår längs ryggen.
Förra året rapporterades bara enstaka nya fall till SVA.
Utbrottet av den nya varianten av kaningulsotvirus, RHDV typ 2, var omfattande under 2016, Syd- och Mellansverige drabbades hårt. Även kaninpest förekom under 2016, främst i Skåne.
Tre älgar dog i mjältbrandsutbrottet i Omberg.
Fågelinfluensa
En mycket smittsam typ av fågelinfluensavirus, H5N8, spred sig under året bland vilda fåglar och tamfågel i Europa. Under november upptäcktes smittan även i Sverige, och den första drabbade fågeln som upptäcktes var en knipa från Skåne. Sammantaget påvisades smittan under 2016 hos 20 vilda fåglar, främst från de södra och östra kustområdena. En besättning med tama fjäderfä i Skåne drabbades också av sjukdomen.
Chronic Wasting Disease
CWD ger förändringar i hjärnan, avmagring, vinglighet, ökad salivering och onormal oskygghet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.