I området norr och nordväst om Brösarp har de flesta spillningarna hittats efter vargarna. Foto: Marie Gadolin och Ingemar Pettersson

Informationsmöten om Skånes vargrevir

Premium

Ett hundratal personer deltog vid LRF Skånes och Skånes fårintressenters första digitala informationsmöte om det nybildade vargreviret i länet, reviret Linderödsåsen.

Det finns omkring 2.000 fårbesättningar i Skåne, de flesta väldigt små.

– Fårägarna är måna om sina djur, många är deltidsdjurhållare, men alla vill skydda sina djur. Och om de inte går att skydda, vad gäller för ersättningar, inledde Anna Kristoffersson från Skånes fårintressenter.

 

Bekräftat: Skåne har fått sitt första vargrevir

 

Bildat revir

David Börjesson, vilthandläggare vid länsstyrelsen och ansvarig för rovdjursinventeringar i länet kunde berätta att vargtiken fanns i Skåne redan för ungefär ett år sedan. Det vet man eftersom genom dna-analys av en spillning hittad i Svalövs kommun.

– Hon kan därefter ha rört sig i Skåne, sa David Börjesson.

Hanvargen konstaterades i Skåne i november 2020.

 

Litet område

David Börjesson visade en kartbild med inlagda dna-träffar från vargparet, men konstaterade samtidigt att området på kartan är för litet för ett vargrevir och att kartan kommer att uppdateras.

– Därför är det viktigt att få in spillning för analys, sa han.

 

I det markerade området har dna-träffar gjorts för det revirmarkerande vargparet, men det skånska reviret är egentligen betydligt större. Karta: Länsstyrelsen

Kommer att utökas

Jens Frank, från Viltskadecenter på Grimsö forskningsstation höll med:

– Ert vargrevir är säkert betydligt större än vad som är dokumenterat hittills.

Han fortsatte med en detaljerad information om hur vargar och deras spårstämplar ser ut.

Jens Frank berättade vidare att i södra Sverige är 95 procent av vargangripna tamdjur får. Om en sida av hagen är öppen mot vatten ökar risken för vargangrepp med 400 procent, jämfört med att ingen sida av hagen vetter mot vatten.

 

Lapptyg och nattfålla

Vidare pratade han mycket om vilka akutåtgärder som kan vidtas efter ett vargangrepp, eftersom det är stor risk att vargen återvänder. Att sätta upp elstängsel är det mest effektiva sättet att förebygga fler angrepp, anser han.

– Ta också bort det dödade fåret. Stäng in djuren över natten när det är möjligt, dagarna eller veckorna efter ett angrepp, eventuellt i en nattfålla. Att sätta upp lapptyg är effektivt i åtminstone sex veckor, därefter kommer vargarna att vänja sig, sa Jens Frank.

 

Vargrevir i Skåne skapar stora problem

Skyddsjakt

Han pratade också om när skyddsjakt är effektivt respektive mindre effektivt:

– Hos er som finns i utkanten av vargens utbredningsområde kan skyddsjakt ha en enorm effekt. Det kan ta flera år innan det blir en nyetablering.

Jens Frank sa vidare att tätheten av tamdjur, oftast får, avgör hur många angrepp av rovdjur man får. Det finns inte belägg för att det är vissa vargindivider är mer skadegörande än andra.

Eva Johansson från länsstyrelsen fyllde på med information om kriterier för skyddsjakt och regler för ersättning, både vad gäller rovdjursavvisande stängsel och dödade får.

Under kvällen hölls ytterligare ett möte i samma fråga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev