Hönsfåglar är känsligare för sjukdomen än änder och gäss. Foto: Martin Källberg

Influensa hotar vilda fåglar – sprids nu året runt

Förra året avlivades 50 miljoner tamfåglar i Europa för att hindra spridningen av fågelinfluensa. Trots detta hotar nu smittan även vilda fåglar.

Spridningen av fågelinfluensa sker främst via flyttfåglar som samlas i stora grupper och förflyttar sig långa sträckor.

Jonas Malmsten.

– Det är svårt att hindra smittspridningen bland vilda fåglar eftersom de förflyttar sig, och det går inte direkt att införa gränskontroller för dem, säger Jonas Malmsten expert inom veterinärmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ebbade ut

Tidigare spreds viruset i huvudsak under vintern. När fåglarna sedan delade upp sig i mindre grupper eller par så ebbade smittspridningen ut.

Detta har förändrats och smittspridning sker under hela året, men forskarna vet inte med säkerhet varför. Troligen är det en kombination av att förekomsten av vilda fåglar är stor och att virusets överlevnadsförmåga har förbättrats.

Spillning och kontakt

Fågelinfluensan sprids via spillning och kontakt mellan djuren. Sjukdomen sprids även på indirekt sätt, eftersom man sett att även tamfågelbesättningar som inte får gå ut kan bli smittade.

Att stoppa smittspridningen bland vilda fåglar kommer att bli svårt. För att kunna göra det behövs mer forskning. Samtidigt måste det redan höga smittskyddet för tamfågelbesättningar förbättras ytterligare.

– Vi skulle behöva forska mer på sättet viruset smittar mellan vilda fåglar och varför viruset nu sprids under hela året. Om vi kunde förstå anledningen till det och stoppa detta skulle antalet smittade djur gå ner, säger Jonas Malmsten.

Hårdast drabbade

Det finns risk för att vissa arter kommer att slås ut av viruset. Enligt Jonas Malmsten är dock hönsfåglar känsligare för sjukdomen än änder och gäss.

Eftersom de svenska vilda hönsfåglarna för det mesta inte flyttar eller uppehåller sig vid vattendrag i samma utsträckning som sjöfåglar, är det dock inte lika stor risk att de beblandar sig med flyttfåglarna och blir smittade. Värst drabbade är fasaner där forskare sett flera fall med ett stort antal drabbade fåglar.

Tamfåglar skyldiga

Experterna verkar dock ganska eniga om att det är tamfåglarna som är skyldiga till smittspridningen. I stora hönshus och stallar kan sjukdomen spridas snabbt och viruset mutera.

Tidigare smittade fågelinfluensan mest från tamfågel till vildfågel men det sprids nu även mellan vilda fåglar. Planer på vaccin finns, men detta kommer inte att kunna stoppa spridningen av fågelinfluensan på bred front – på grund av de vilda fåglarna.

– Det är svårt att få fram ett vaccin för ett virus som kan mutera och förändras. Men det finns även andra problem, som hur fåglarna skulle få i sig vaccinet samt det stora antalet tamfåglar som hålls i värphöns- och slaktkycklingsbesättningar, säger Jonas Malmsten.

Drabbar andra arter

Rovfåglar och rovdjur riskerar också att bli smittade av fågelinfluensan när de äter fåglar som bär på viruset. Framför allt minkar och rävar drabbas. Smittan är dock mest farlig för fåglar.

Än så länge behöver man inte oroa sig för att den här typen av fågelinfluensa är farlig för människor.

– Vad vi har sett hittills är det mycket ovanligt att människor blir sjuka av den här varianten av fågelinfluensa som förekommit den senaste säsongen, säger Jonas Malmsten.

Rapportera

Om man noterar sjuka eller döda fåglar bör man rapportera detta till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att på så sätt bidra till övervakningen av och forskningen kring fågelinfluensa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev