Hår, blod, avföring och annat genetisk material som samlats under lång tid har gett en bild av de skandinaviska vargarnas genetiska förluster. Foto: Kjell-Erik Moseid

Inavlade vargar leder till genetiska förluster

Efter fem generationer med inavel i den skandinaviska vargstammen, var förlusten av genetisk variation från de tre ”grundarna” mellan 10 och 25 procent, slår forskare vid Uppsala universitet fast efter en studie av dna från cirka 100 vargar födda från 1980-talet till nu.

Marie Gadolin Publicerad 10 februari 2022 - 06:04

Den skandinaviska vargstammen grundades enligt forskningen av tre invandrade individer, som inte var helt obesläktade med varandra. Redan det innebar en genetisk begränsning.

I en population startad av så få individer kan en genetisk variant lätt försvinna helt och kan inte återskapas utan införsel av nya individer.

 

Viktiga gener

Forskare vid Uppsala universitet har studerat hur mycket genetiskt material som har förlorats på grund av inaveln i vargstammen. De har kommit fram till att mellan 10 och 25 procent av grundarnas dna var borta efter fem generationer.

”När genetisk variation går förlorad i en population kan en försämring ske av individernas förmåga att möta förändringar och utmaningar. Vissa av varianterna som eliminerats kan ha varit viktiga för vargarnas fortsatta anpassningsförmåga. Andra kan ha spelat en viktig roll som skydd mot genetisk predisposition för sjukdomar,” skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

 

Nya invandrare

Några invandrande vargar har bidragit med nya genetiska varianter till populationen de senaste åren. Dock är omfattningen av inavel så stor att även dessa varianter riskerar att försvinna, anser forskarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev