Jaktvårdskonsulent Lars Björk visar med hjälp av karta vilka områden som sökts av och var döda vildsvin hittats. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) ställde många frågor. Foto: Jan Henricson

Imponerad minister besökte jägarnas sambandscentral

När landsbygdsminister Peter Kullgren på måndagen besökte Fagersta sa han sig vara djupt imponerad av jägarnas insatser för att bekämpa den afrikanska svinpesten.

Det vanligtvis lockande och hoppingivande budskapet på Fagersta kommuns informationsskyltar har bytts ut mot en betydligt bistrare skrivning. Vid infarten till tätorten skiner den digitala skylten, illustrerad med ett vildsvin:

”Afrikansk svinpest på vildsvin i Fagersta. Förbjudet att vistas i skogarna.”

Det glättiga budskap som vanligtvis återfinns på kommunernas informationsskyltar har i Fagersta bytts ut mot något betydligt bistrare. Foto: Jan Henricson

Enkla förhållanden

Mot bakgrund av det råder en närmast avslappnad stämning på sambandscentralen som Jägareförbundet tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt upprättat på asfaltsplanen utanför Fagersta Folkets hus.

Digitala hjälpmedel i all ära. Emellanåt fungerar en hederlig papperskarta precis lika bra.

Här, under bar himmel med ett par klaffbord att ha datorer och kartor på, har man hållit till de senaste dagarna. Härifrån har jaktvårdskonsulent Lars Björk tillsammans med jaktledarna för jaktlagen i utbrottets kärnområde, dragit upp planerna och skickat ut jägarna att leta döda vildsvin.

Snår och sankmark

Under värsta tänkbara förhållanden, i högsommarvärme och där skogarna är som allra tätast har ett 40-tal jägare trängt sig fram genom snår och i sanka myrar för att leta kadaver av döda vildsvin.

I dag på eftermiddagen hade de hittat sammanlagt 27 stycken, nio bara under måndagen.

De åtar sig uppdraget helt ideellt, därför att de är måna om viltet, om jakten och om sin och många Fagerstabos livsstil – att leva i och nära naturen.

Nya krafter

Det var till den enkla, för att inte säga primitiva, sambandscentralen landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) anlände sent på måndagseftermiddagen. Då hade de flesta jägarna avbrutit sökandet för dagen, för att åka hem och hämta nya krafter för att fortsätta i morgon.

Jägaren Saleh Nabi som jagar i Malingsbo stannade till för att fråga Jägareförbundets Daniel Ligné och Lars Björk, om han på något sätt kan hjälpa till att leta efter vildsvinskadaver.

Men Per Granström, som hittade det första vildsvinet som konstaterades smittat och som sedan dess gjort en mängd mediaframträdanden, fanns på plats för att berätta för ministern om sina erfarenheter.

– Vi gör det här för att vi måste. För att det är vår jakt och våra liv. Och för att hjälpa till att stoppa smittan så den inte sprider sig, sa Per Granström till ministern.

Imponerad minister

Peter Kullgren säger att han är djupt imponerad av jägarnas insatser.

– Att man så snabbt och i sådan omfattning ställde upp och gav sig ut i skogarna gör mig så imponerad. Det är positivt att se en sådan beslutsamhet, något jag mött också hos lantbrukare och skogsbrukare jag pratat med under dagen, säger Peter Kullgren till Svensk Jakt.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), Jägareförbundets Daniel Ligné och Lars Björk, jägaren Per Granström och SVA:s Erik Ågren, diskuterar utbrottet av afrikansk svinpest i Fagerstatrakten.

På sambandscentralen fick han information om vad som hittills gjorts och vad som planeras de närmaste dagarna. Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Lars Björk visade med hjälp av karta var de döda vildsvinen hittats.

Att man så snabbt och i sådan omfattning ställde upp och gav sig ut i skogarna gör mig så imponerad.

Peter Kullgren

– Fynden har gjorts inom ett begränsat område, och förhoppningen är att det inte ska svälla. Vi ska på torsdag kväll ha ett informationsmöte med fler jaktlag, och avsikten är att vi ska börja leta efter döda djur även utanför det vi nu ser som kärnområdet, förklarade Lars Björk.

Måste få ersättning

Klart är att jägarna inte under någon längre tid kan fortsätta att leta kadaver utan att få någon ersättning. De allra flesta har trots allt ett jobb att sköta.

Ett avtal är på gång. Kanske är det klart redan till kvällen.

Jan cedervärn

Därför var det positivt att det på presskonferensen som hölls tidigare under dagen kom signaler om att ett avtal var på väg att träffas mellan ansvarig myndighet Jordbruksverket och jägarnas organisationer.

– Ett avtal är på gång. Kanske är det klart redan till kvällen, sa Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket, till Svensk Jakt i samband med presskonferensen som hölls i Fagersta kommunhus.

Något som skulle innebära att jägarna får ersättning för sitt hårda arbete, förhoppningsvis även retroaktivt.

Under presskonferensen informerade Jordbruksverket också om beslutet att grisbesättningar som finns inom den smittade zonen ska slaktas ut. Det rör sig om sammanlagt ett 50-tal djur.

Resurser finns

Enligt Peter Kullgren har myndigheterna de resurser som behövs för att bekämpa den afrikanska svinpesten. Om inte är regeringen beredd att träda in.

– Vi har en tät kontakt med ansvariga myndigheter och informationen jag har är att de i nuläget har vad som behövs. Vi har en bra dialog, och jag förväntar mig att de hör av sig till regeringen om det behövs, säger Peter Kullgren.

Informerar ministrar

Om EU har något program för att bekämpa smittspridning och om det finns medel att hämta därifrån, vet inte ministern.

– Men jag ska i nästa vecka informera om utbrottet på landsbygdsministrarnas ministermöte. Vi får redan hjälp från EU, och från de länder som har och haft utbrott genom att de delar med sig av sina kunskaper om hur smittan bekämpas, säger Peter Kullgren.

Inte nattsvart

På jägarnas sambandscentral andades en del hopp, något som också delgavs Peter Kullgren.

– Allt är inte nattsvart. Som det ser ut så här långt är utbrottet tämligen begränsat till yta. Det finns hopp om att vi kan hålla det inom det området, sa Lars Björk.

Samma linje

Per Granström, som har den bästa lokalkännedom man kan tänka sig, var inne på samma linje när han förklarade vilka möjligheter som finns att avgränsa området, bland annat genom viltstängsel utmed de större landsvägarna.

Jordbruksverkets Jan Cedervärn, statsepizootolog Karl Ståhl och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vid en presskonferens som hölls i Fagersta kommunhus under måndagen. Foto: Jan Henricson

Något som statsepizootolog Karl Ståhl underströk vid ett tidigare samtal med Svensk Jakt:

– Jag har alltid sagt att vi ska klara av det. Jag förstår inte varför inte vi skulle lyckas, när man varit framgångsrika i Belgien och Tjeckien.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev