Hotet från djurrättsaktivisterna

Uppgifterna och bilderna i kartan är hämtade från sajten directaction.info. Grafik: Elin Brander

Hur ser hotet från den extrema djurrättsrörelsen ut i dag? Och hur drabbas jägarna?
Svensk Jakt har tittat närmare på frågeställningarna i en serie reportage.

På 1990-talet var djurrättsrörelsen som starkast i Sverige. Kulmen nåddes hösten 2013, då flera radikala aktivister greps efter allvarliga hot mot en minkfarmare i Skaraborgs län. Sedan dess har antalet olagliga aktioner minskat i landet.

Lobbyism
Nu ägnas mer fokus åt opinionsbildning och lobbyism på hög nivå inom EU. Forskare som Svensk Jakt pratat med säger att rörelsen nu är på uppgång. Polisen har dock ingen särskild enhet som övervakar denna typ av brottslighet.
Riksdagen har nyligen beslutat om skärpta straff för brottslighet kopplat till djurrättsaktivism.

Sabotage
Under förra året utfördes ett trettiotal sabotage i Europa riktat mot jägare. Det är framför allt jägare i Tyskland och Nederländerna som drabbats av djurrättsaktivisternas skadegörelse.
Svensk Jakt har granskat djurrättsaktivismen i Europa i en serie artiklar i senaste numret av Svensk Jakt. Här på webben kommer vi under veckan publicera materialet. Första reportaget handlar om polisens arbete med frågan.

SÅ DRABBAS JÄGARNA

Rapporter som lämnats in till directaction. info (ett nyhetsmagasin för radikala djurrättsrörelser) under 2014 visar att ett trettiotal aktioner riktade mot jakt genomförts. Här ett utdrag från hemsidan (översatt till svenska): ”Ett stort jakttorn förstördes i Mellansverige. Inom några veckor kommer skogarna att krylla av jägare, vi vet att några få torn inte gör någon skillnad för merparten av djuren, men ett förstört torn kan vara skillnaden mellan liv och död för några djur. Vi uppmuntrar människor att vidta direkta åtgärder för djuren. Våra sympatier går till de fyra svenska djurbefrielseaktivister som dömdes till fängelse i början av sommaren. Ingen rättvisa – bara oss”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev