Publicerad 19 januari 2017 - 08:30

Skinnhandlare Anders Tengbom spår högre priser på mårdskinnen under årets skinnauktioner. Foto: Jan Henricson

Höjt pris på mårdskinn att vänta

Fångstmännen kan räkna med en liten höjning av priset på mård när handeln med vinterns skinn drar igång. Enligt skinnhandlaren Anders Tengbom är det fortfarande köparnas marknad på de stora skinnauktionerna, där viltskinn utgör en liten del av försäljningen.

Jämfört med farmade skinn är det totala antalet viltskinn som bjuds ut vid auktionshusen mycket liten. I Finland såldes under förra året cirka 300 rödräv och 4.000 mård.

– Räven gick till mycket låga priser och prima mård betalades också dåligt. Även i Danmark där det endast såldes enstaka mårdar och ett fåtal rävar var priserna låga, säger Anders Tengbom.

Viltskinnen som säljs via auktion utgör mindre än en procent av det totala antalet skinn. Och det till en begränsad skara uppköpare.

 

Stort intresse

Anders Tengbom berättar att det finns fem stora auktionshus i världen som tar emot och säljer skinn från farmade och vilda djur. Dessa är lokaliserade i Toronto, Seattle, Helsingfors, Köpenhamn och Petersburg.

Han ger en kort beskrivning av Köpenhamns skinnauktioner:

– Fem gånger om året kommer kinesiska, grekiska, ryska, engelska, tyska, koreanska, japanska och många andra länders experter till Köpenhamns pälsauktion för att värdera och köpa skinn.

 

Start i januari

Säsongen börjar alltid med januariauktionen när skinnen är nypälsade och slutar i september då de sista skinnen säljs. Auktioner hålls också i februari, april och juni. Inför varje auktion planläggs fem eller sex inspektionsdagar för att kunderna ska kunna värdera skinnen. Varje auktion lockar 500–700 kunder från hela världen.

– I Köpenhamn klubbas budet från den högste budgivaren och världsmarknadspriset sätts också därmed för mink. Vid varje av de fem auktionerna säljs upp till 7,2 miljoner minkskinn tillsammans med andra typer av skinn. Köpenhamns auktioner säljer för över 260 miljoner euro vid varje tillfälle. Köpenhamn är världens största auktionsfirma för råa skinn, säger Anders Tengbom.

 

Tappade i pris

Minkskinn står för 90 procent av de skinn som säljs i Köpenhamn. Skinnen kommer mestadels från Danmark men också från Norge, Sverige, Holland, Polen och Finland. Huvuddelen av de andra sorters skinn som säljs kommer från andra länder.
– Vid januariauktionen tappade farmade minkskinn 10–15 procent i pris jämfört med nivån i september 2016. Då ska man veta att priserna under första hälften av 2016 var mycket låga för att temporärt stiga vid septemberauktionen. Det innebär att minkskinn säljs även nu till en förhållandevis låg nivå, säger Anders Tengbom.

 

Bättre för mård

Vid auktionen i Helsingfors i december 2016 steg priserna på vissa sorter av farmad räv, främst blåräv, med cirka 30 procent. Andra sorter, som silverräv, låg fast i förhållande till tidigare auktioner.

– Positivt var att i princip alla skinn som bjöds ut till försäljning hittade en köpare, säger Anders Tengbom, som under våren kommer att finnas på torgen i Örebro, Växjö, Sala och Lönsboda för att köpa skinn av jägarna från vinterns fångst och jakt. De mesta av skinnen han köper kommer emellertid via postpaket.

– Årets pris på mård kommer att kunna ligga cirka 25 procent högre än föregående år, främst tack vare en liten uppgång på den ryska sobeln, säger Anders Tengbom.

Fakta

I Finland såldes under förra året cirka 4.000 mårdskinn. Foto: Kenneth Johansson

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer
Läs också Odöpt

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram