Länsstyrelsen Dalarna höjer björntilldelningen med 77 procent.

Länsstyrelsen Dalarna höjer björntilldelningen med 77 procent. Foto: Olle Olsson

Höjd björntilldelning i Dalarna – stammen långt över målet

Tidigare tilldelningar har inte räckt för att sänka Dalarnas björnstam – som länge varit målet. Därför ökar nu myndigheten avskjutningen.

Totalt får 85 björnar fällas i höst i Dalarna. Dessutom tar länsstyrelsen nu bort de kritiserade honkvoterna i länet.

Förra året genomfördes en omfattande björnspillningsinventering i Dalarnas län. Vid inventeringen identifierades 353 unika björnar.

443 björnar

Utifrån en vetenskaplig populationsberäkning uppskattas björnstammen i Dalarna till 443 individer. Dalarnas viltförvaltningsdelegation har beslutat om ett förvaltningsmål på 240 till 280 björnar. Inventering visar alltså att Dalarna ligger långt över länets förvaltningsmål.

Krav från Jägareförbundet

Inför årets björnjaktbeslut krävde Jägareförbundet Dalarna en höjd tilldelning för länet.

Johan Frost.

– Nu räknar vi med en ökad tilldelning till hösten så att vi går ner mot förvaltningsmålet för björnstammen i länet. Detta är otroligt viktigt eftersom björnen är ett stort rovdjur som tar många älgar årligen, något som påverkar älgstammen och våra möjligheter till jakt, sa Johan Frost, rovviltsansvarig i Jägareförbundet Dalarna, i ett tidigare pressmeddelande från förbundet.

Fick gehör

Nu står det klart att länsstyrelsen också ökar tilldelningen i syfte att komma närmare det uppsatta antalsmålet.

– Årets beslut om licensjakt omfattar 85 björnar. Det är en ökning med 77 procent från föregående års tilldelning på 48 björnar, berättar Lina Leksell, vilthandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Hund vid åtel

Björnjakten inleds den 21 augusti och en nyhet för årets jakt är att det nu är tillåtet att använda hundar vid åtlar för att spåra upp björnarna. Jakten fördelas på fyra områden i Dalarna. Ett delområde inom område 1 (område 1a) är avsatt för att rikta en del av avskjutningen mot renarnas kalvningsland.

Nytt inför årets björnjakt i Dalarna

  • Fyra delområden.
  • Nya gränser med vägar och vattendrag mellan delområdena.
  • Honkvoten är borttagen.
  • Att anmälan till länsstyrelsen om fälld eller påskjuten björn ska ske senast en timme efter att björnen fällts eller påskjutits (tidigare år skulle det ske inom två timmar).
  • Att det nu är tillåtet att släppa hund vid åtel för att spåra björnen (alla åtlar ska anmälas till länsstyrelsen men åtelansvarig behöver inte invänta länsstyrelsens godkännande innan åtlingen påbörjas).

Läs hela björnjaktbeslutet här (länsstyrelsens webbplats)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev