Ulf Berg (till vänster) samt Johan Frost. Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet ger tummen upp för höjd björntilldelning

Länsstyrelsen Dalarna höjde björntilldelningen rejält i år. Beslutet välkomnas av Jägareförbundet.

– Vi hade gärna sett att det varit ytterligare några björnar i årets tilldelning, men med det sagt tycker vi att beslutet är positivt. Beslutet visar att länsstyrelsen håller vad de lovat innan inventeringen genomfördes, säger länsordförande Ulf Berg i ett pressmeddelande från Jägareförbundet Dalarna.

Resultatet från förra höstens björninventering visade att stammen är betydligt högre än det beslutade antalmålet för länet. Totalt uppskattades att det fanns 443 björnar, långt över förvaltningsmålet i länet som ligger på 240-280 björnar.

Björnstammen växer

– Dalarnas Jägareförbund har vid ett flertal tillfällen påtalat att björnstammen växer och kommer allt längre från förvaltningsmålet, vilket bekräftades i inventeringen. Det är viktigt med en fortsatt hög avskjutning för att komma inom förvaltningsmålet, säger Ulf Berg i ett pressmeddelande från länsföreningen.

Honkvoter försvinner

Jägareförbundet Dalarna har vidare påpekat hur viktigt det är att förvaltningsmålet nås inom en snar framtid. Förbundet poängterar att det inte fungerar att använda hängslen och livrem längre när rovdjuren förvaltas.
– Det är bra att honkvoten äntligen försvinner även i Dalarna, något som andra länsstyrelser redan genomfört, säger Johan Frost, rovviltansvarig i Dalarnas Jägareförbund.

Jägareförbundet Dalarna har tidigare haft en frostig relation med länsstyrelsen men vi upplever nu att den förbättras i och med olika dialogmöten som genomförs.

Ulf Berg

– Beslutet är ett viktigt steg i att förbättra älgstammen så vi kan återgå till en meningsfull jakt där klimatsmart kött åter kan fylla frysboxarna som nu i stort gapar tomma på många håll i Dalarna då en jaktbar stam inte finns. Har vi förvaltningsmål för björn ska stammen givetvis ligga inom fastställda ramar, fortsätter Johan Frost.

Frostig relation

– Jägareförbundet Dalarna har tidigare haft en frostig relation med länsstyrelsen men vi upplever nu att den förbättras i och med olika dialogmöten som genomförs. Vi har olika roller i förvaltningen och kommer aldrig vara helt överens i alla frågor, men årets björnjakts beslut är ett steg mot att vi ska kunna nå förvaltningsmålet, säger Ulf Berg i länsföreningens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev