Högsta domstolen nobbar mål om vildsvinsfälla

Vildsvin får fångas i fälla, men bara i sådana som är typgodkända av Naturvårdsverket. Foto: Martin Källberg

Jordgubbsodlaren friades i tingsrätten, men dömdes till dryga böter i hovrätten för att ha satt upp en vildsvinsfälla som inte var godkänd. Högsta domstolen meddelar nu att man inte tar upp målet till prövning.

Mannen ställde ut en hemmagjord vildsvinsfälla vid sin fastighet i Skåne, med syfte att skydda en jordgubbsodling från vildsvinens härjningar. Fällan bestod av en ombyggd oljetank, där en lucka slog igen när ett giller längs in i tanken vidrördes.
Några vildsvin gick aldrig i fällan, men mannen åtalades ändå för jaktbrott. Lunds tingsrätt konstaterade emellertid att mannen varken kunde anses ha fångat, spårat eller förföljt något vildsvin, och han friades från anklagelserna.

Dryga böter
Men domen överklagades till hovrätten över Skåne och Blekinge där en skiljaktig domstol dömde honom till dagsböter på sammanlagt 12 500 kronor.
I domen konstaterar hovrätten att han ställt i ordning fällan och satt ut den med avsikt att fånga vildsvin, och han har fångat en grävling i fällan. Eftersom det enda som återstod innan jakten kan betraktas som fullbordad är att ett vildsvin skulle gå i fällan. ”Han får därmed anses ha jagat vildsvin”, skriver hovrätten.

Fastställd dom
En domare höll inte med utan ansåg som tingsrätten att mannens handlande fick betraktas som försök till jaktbrott, något som inte är straffbart om det inte bedöms som grovt. Domaren tyckte inte heller att gärningsbeskrivningen hade utformats på ett sätt som innefattade påståendet om försök till jaktbrott.
Mannen överklagade domen till Högsta domstolen som beslutat att inte meddela prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens fällande dom står fast.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev