Höga blyhalter har hittats hos björnar i Mellansverige. Foto: Kjell-Erik Moseid

Höga blyhalter hos svenska björnar

Premium

Svenska björnar har mycket höga blyhalter enligt forskare som mätt nivåerna under tio års tid. Nu ska källan till hur bly tas upp av björnar hittas.

En ny studie från norska Høgskolen i Innlandet, SLU och Skandinaviska björnprojektet visar på höga blyhalter hos skandinaviska björnar, rapporterar TV4.

 

”Väldigt överraskade”

Miljögiftet har minskat hos människor sedan 1970-talet, men utvecklingen har inte förändrats vad gäller björnar.
– Vi är väldigt överraskade. Det här är nästan sensationella data, som visar att vi har ett miljöproblem med bly i Skandinavien, säger forskningsledare Jon M Arnemo vid Høgskolen i Innlandet till TV4 Nyheterna.

 

Mycket höga halter

Genom att samla in prover från 100 individer har forskare under tio års tid samlat data om blynivåerna hos björnar i Mellansverige. Och resultatet, som nu publicerats i tidskriften Environmental Pollution, visar på höga eller mycket höga halter hos samtliga testade. Snittvärdet är över åtta gånger högre än det som konstaterats som skadligt för människors nervsystem.

 

Naturlig motståndskraft

Redan 2019 flaggade forskarna för de höga blyhalterna hos björn i Mellansverige och de förvånades då över att inga effekter av den höga blyhalten märktes på djuren.
– Det verkar som om björnar kan ha en naturlig motståndskraft mot effekter av höga blyhalter. Ämnet taurin ger ett skydd mot blyskador hos laboratoriedjur och björnar har omkring tre gånger högre halter av taurin i blodet än människor, sa Jon M Arnemo till Forskning och framsteg.
Det ska nu utredas hur björnarna får i sig det giftiga grundämnet. Lagrat bly i naturen, efter mångårig användning av blyhaltigt fordonsbränsle, samt blyammunition pekas ut som möjliga källor.

Skarpt förslag om totalt blyförbud i all ammunition

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev