Publicerad 27 augusti 2021 - 15:31

Genom sin advokat Sven Severin begär Karl Hedin nu att Justitiekanslern granskar Polisens agerande vad gäller omhändertagandet av hans vapen. Foto: Pia Nordlander

Hedin vill att JK granskar polisens agerande kring vapen

Premium

Polismyndighetens vägran att fatta ett nytt beslut om Karl Hedins omhändertagna vapen gör att han nu vänder sig till Justitiekanslern för att få Polisens agerande prövat. Enligt Hedins advokat, Sven Severin, vill man att JK prövar om det är en korrekt myndighetsutövning.

I en skrivelse som undertecknats av advokat Sven Severin vill Karl Hedin att Justitiekanslern, JK, granskar Polismyndighetens agerande vad gäller de vapen som omhändertogs i samband med att han greps i oktober 2018.

Det är alltså inte själva omhändertagandet i sig man vill att JK tittar närmare på, utan hur Polisen sköter sin myndighetsutövning.

När Karl Hedins vapen omhändertogs för snart tre år sedan motiverades det med att han var skäligen misstänkt för att ha begått ett grovt jaktbrott.

Karl Hedin begär korrekt polisbeslut om sina vapen

Förändrad scen

Sedan dess har mycket hänt. Inte minst ställer Västmanlands tingsrätts friande dom det hela i ett annat ljus, menar Sven Severin.

– Nu har scenen förändrats fullständigt. Karl Hedin är totalt frikänd av tingsrätten på alla punkter. Då måste han rimligtvis kunna få ett beslut som grundas på de nya förutsättningarna och som gör det möjligt att få en ny domstolsprövning av det omedelbara omhändertagandet, säger Sven Severin till Svensk Jakt.

 

Kalla handen

Karl Hedin har vid två tillfällen begärt att Bergslagspolisen ska göra en ny prövning av omhändertagandet av hans vapen. Vid det andra tillfället skrev man bland annat:

”Polismyndighetens interimistiska beslut (…) ska i likhet med till exempel allmän domstols interimistiska beslut i vårdnads- och umgängesfrågor (…) fortlöpande prövas och ändras i den mån som ter sig befogat till följd av ändrade eller tillkommande omständigheter. Detta ligger i det interimistiska beslutets natur; det är ju ett provisoriskt beslut som fattats i avvaktan på en slutlig prövning.”

Men från myndighetens sida blev det kalla handen. Någon ny prövning görs inte. Polisjuristen som svarade på skrivelsen motiverade det med att det skulle strida mot grundläggande rättsprinciper att lämna tillbaka vapnen då domen är överklagad.

 

Önskar granskning

– Polismyndigheten kan stå fast vid sitt ställningstagande, men man måste göra det i ett nytt beslut. Omhändertagandet ska prövas mot att det nu finns en frikännande dom från tingsrätten, och man måste ta ett beslut som är möjligt att överklaga till domstol, säger Sven Severin.

– Det är myndighetens ovilja att göra det, att man agerar på ett sätt som inte är förenligt med god myndighetsutövning, som vi nu önskar att Justitiekanslern granskar, tillägger han.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram