Harpesten sprider sig. Nyligen konstaterades två fall i Halland. Foto: Jan Henricson

Harpesten sprider sig till nya områden

Premium

Harpesten är nu spridd över stora delar av Sverige. Rapporter om smittade harar finns från Norrlands kustland till Halland och Skåne. Två nya fall av harpest hittades nyligen i Halland, där länsstyrelsen nu varnar boende och jägare i de aktuella områdena för riskerna.

Harpesten, eller tularemi, har spridit sig över stora delar av Sverige. Rapporter finns från Norrlands kustland till Halland och Skåne. Två nya fall av harpest hittades nyligen i Halland, där länsstyrelsen varnar boende och jägare i de aktuella områdena för riskerna med sjuka eller döda harar, men också för bett av myggor och fästingar som kan sprida harpest.

De smittade hararna i Halland har påträffats i Holm och Älvsered, och länsstyrelsen varnar för att smittan även kan drabba människor.

 

Svåra följder

Harpest orsakas av en bakterie som även drabbar människor med feber och influensaliknande symptom som huvudvärk och muskelvärk. I vissa fall leder det även till lunginflammation.

Den vanligaste smittvägen är via myggbett, men även fästingar kan sprida smittan. Samt givetvis vid direktkontakt med smittade harar eller andra gnagare.

Harpest – här finns de konstaterade fallen

Länsstyrelsen i Halland rekommenderar handskar vid hanteringen av harar, och att hundägare även undviker att låta hundar nosa på sjuka eller döda harar. Under jakt i de områden där smittan konstaterats rekommenderas täckande klädsel och myggmedel.

Nya fynd av döda harar ska rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Här finns en uppdaterad karta över alla fynd.

Karta över alla aktuella fynd. Röd punkt markerar konstaterad smitta. Karta: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev