Christofer Fjellner menar att kommissionens förslag får förödande konsekvenser för Sverige om de blir verklighet.

Christofer Fjellner menar att kommissionens förslag får förödande konsekvenser för Sverige om de blir verklighet. Foto: Fred Marvaux

Hård (M)-kritik mot regeringen i vargfrågan

I en debattartikel i Aftonbladet går EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till angrepp mot den svenska regeringens sätt att hantera vargfrågan gentemot EU-kommissionen.

Christofer Fjellner (M). Foto: Foto: Peter Knutson

”EU-kommissionen presenterade nyligen ett förslag för hur medlemsländerna ska genomföra EU:s lagstiftning för förvaltningen av stora rovdjur, som varg, björn och lodjur. Förslaget riktar in sig på svenska förhållanden och omöjliggör i praktiken den licensjakt på varg som riksdagen har beslutat om och som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast.

Det är lätt att skylla på EU. Men EU har ingen egen vilja. Felet är den svenska regeringens. Inte ens när den blir ombedd att komma med synpunkter på förslaget säger den ifrån.
I stället för att påverka besluten i Bryssel sitter regeringen med armarna i kors. På det konsulteringsmöte där de nya riktlinjerna presenterades i slutet av oktober satt regeringens representanter från Naturvårdsverket helt tysta och kommenterade överhuvudtaget inte förslaget.

Finland som brottas med samma problem som Sverige, valde dock att högljutt att protestera. Det minsta man kan begära att den svenska regeringen gör samma sak”, skriver Christofer Fjellner.

 

Förödande konsekvenser

Christofer Fjellner listar fyra punkter som han menar får förödande konsekvenser för Sverige om kommissionens förslag blir verklighet.

• Vargpopulationen ska regleras på regional i stället för nationell nivå. Det innebär att Sverige inte längre kan besluta var i Sverige vi ska ha varg. Det leder till att antalet vargar mångdubblas och sprids över hela landet.

• Förvaltningen ska inte längre ska ta hänsyn till människorna som lever nära och drabbas av vargen. Tvärtemot Europaparlamentets rekommendationer från förra året om att öka flexibiliteten, som också ledamöterna från S och MP stöttade.

• Kollektiv bestraffning införs, direkt i strid mer rådande rättsprinciper. Förekommer det någon illegal jakt vill Kommissionen förbjuda också all den lagliga jakten i hela Sverige.

• Möjligheten att ändra vargens bevarandestatus tas bort. Det innebär att vi inte längre kan anpassa förvaltningen och jakten efter vargpopulationens status.

 

Läs hela Christofer Fjellners debattartikel här: (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev