På Jägareförbundets anläggning Öster Malma laddas det nu för att ta emot en ny kull blivande viltmästare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hård konkurrens bland blivande viltmästare

Antalet platser för studerande med akademisk bakgrund ökar i utbildningen till viltmästare som genomförs på Jägareförbundets anläggning Öster Malma under kommande vår och sommar. Konkurrensen om de totalt 20 utbildningsplatserna förväntas bli hård.

I dagarna har viltmästarkursen som hålls var tredje år annonserats ut av Jägareförbundet. De två senaste kurserna har man haft två behörighetskrav. De flesta av platserna har gått till elever i Viltmästareförbundets utbildningssystem, medan ett fåtal vigts till studenter med akademisk bakgrund.

Nu utökas behörighetskraven med ytterligare en kategori. De tre är:

•  Elever i Viltmästareförbundets utbildningssystem.

• Sökanden med 180 poäng högskolestudier med inriktning på lantbruk, skogsbruk, biologi eller annan relevant utbildning.

• Sökanden med 120 poäng högskolestudier eller likvärdiga kunskaper samt arbetslivserfarenhet.

– Vi gör en förändring i och med nästa års kurs som innebär att maximalt åtta av 20 utbildningsplatser ska gå till akademikerkvoten, säger yrkeslärare Anders Broby på Svenska Jägareförbundet.

 

Myndigheter och företag

Anders Broby, lärare på Öster Malma.

Med ett breddat elevunderlag räknar ansvariga med att öka dynamiken i kursen samt att få ut viltmästare på fler platser i samhället.

– Man kan säga att viltmästareutbildningen varit ganska inriktad på att utbilda yrkesjägare. Nu fortsätter vi med det, samtidigt som vi utbildar viltmästare som har lättare att få jobb på myndigheter och företag samt inom vår egen organisation, säger Anders Broby.

Han förväntar sig att konkurrensen om de 20 platserna blir hård.

– För kategorin jaktelever vet vi att det är så. Vad gäller akademikerna beror det på hur många som söker, men vi förväntar oss att intresset är stort även där, säger Anders Broby.

Den senaste dagen att söka till utbildningen är 31 augusti.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev