Markmål på Kolleberga jaktskytteklubb. Haren var ny vid tillfället så stolpen hade inte fått gummiklädsel ännu. Foto: Fredrik Jönsson

Här har plåthararna fått gummikläder

Premium

På två skjutbanor i Skåne har jägarexamens markmål klätts med gummi för att hagelskyttet ska kunna genomföras med stålhagel. Kanske kan denna innovation användas även vid jaktstigar, där man inte längre kan skjuta med blyhagel.

Fredrik Jönsson.

– Det stämmer att både Sövdeborgs jaktskytteklubb och Kolleberga jaktskytteklubb har gummiklädda harar för jägarexamens markmål. Det fungerar utmärkt, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson.

Han berättar att det var nu bortgångne provledaren och smeden Lars Jönsson som kom på lösningen med transportgummimatta och stålfigur.

– De har använts i många år och alla säkerhetsbesiktningar har varit godkända, säger Fredrik Jönsson.

Kommun sa nej

Anledningen var att när kravet på markmål kom för jägarexamen, sa Sjöbo kommun nej till att skjuta på markmål med blyhagel. Så på Sövdeborg har man använt gummiklädda mål i omkring 20 år vid det här laget.

Det måste dock vara lite luft mellan gummi och plåt, man kan inte limma på gummit, utan det skruvas fast i plåten.

– Annars finns det risk för rikoschetter.

Stolpar

Även stolparna som håller markmålen måste vara klädda med gummi. Trästolpar på grund av att de annars inte håller speciellt länge. Metallstolpar på grund av rikoschettrisken.

 

Markmål på Sövdeborgs jaktskytteklubb, där även metallstolpen har klätts med gummi. Foto: Fredrik Jönsson

Haren, markmålet, måste dessutom vara vinklad snett framåt, för att de få rikoschetter som ändå uppstår ska studsa ner i marken.

– Rikoschetterna är då noll rakt fram, men inte i sidled, säger Fredrik Jönsson.

Bara lerduvor

Även andra jaktskytteklubbar funderar på möjligheten att använda gummerade markmål, för att kunna arrangera jaktstigar med plåtmål.

– Den möjligheten finns absolut. I Skåne svalnade dock intresset för plåtstigar, det har vi inte haft på länge, utan bara lerduvestigar, säger Fredrik Jönsson.

Inte i år

Jaktvårdskonsulent Lars Björk ser dock inte att gummerade markmål är en lösning för jaktstigar redan i år.

Lars Björk.

– Gummerade mål innebär stora investeringar för klubbarna, jag vet inte än vad det kommer att landa i, säger han och förklarar vidare:

– 2019, som var det sista året före pandemin, hölls 99 jaktstigar i Norma cup som Jägareförbundet är med och arrangerar, på cirka 90 olika banor. Av 16 mål på varje jaktstig är 10–14 figurer olika. Figurerna är heller inte så lätta att såga ut, det går inte med en vanlig sticksåg, det blir för flikigt och håller inte. Utskuret med vattenlaser ska vara bäst, då håller gummit längst. Men sådan utrustning finns inte överallt och kostar en hel del pengar att använda.

Säkerheten

För jägarexamensskyttet räcker det med ett mål, oftast en hare. Men där finns i stället en problematik med gällande säkerhetsföreskrifter.

– I dem står det att det inte får finnas personal vid maskinhuset när man skjuter med stålhagel. Den biten måste vi titta på i samarbete med Jägarnas riksförbund och Sportskyttarna, med flera organisationer. Det är omkring tio förbund som berörs, som skjuter med krutvapen på ett eller annat sätt, säger Lars Björk.

Försämrat jaktskytte

Han ser en uppenbar risk för ett försämrat jaktskytte, om jaktstigarna med markmål försvinner.

– De är den enda formen av träning på markmål vi har, för jakt med hagel på rådjur, hare och räv. Den träningen ser jag som väldigt hotad, säger Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev