Verksamheten som skinnhandlare har Fredrik Lundmark, Malå, drivit flera år. Nu har han fått en förfrågan om att sälja mårdskinn till Grekland. Foto: Lars-Henrik Andersson & Bernt Karlsson

Handlarens oväntade förfrågan – mårdskinn till Grekland: ”Nästan hur många skinn som helst”

Premium

Skinnbranschen är kanske inte det område som inom näringslivet spåtts en lysande framtid. Men så helt plötsligt kunde en svensk uppköpare ana ett litet ljus i tunneln – kanske.
– Det fanns nog egentligen ingen gräns. De kunde nog ta emot nästan hur många skinn som helst, säger Fredrik Lundmark.

Under de senaste åren har världen skakats om av såväl pandemi som krig. Näringslivet har tampats med motgångar – och då inräknat skinnbranschen. För ett par år sedan, när coronaviruset drag fram över världen, berättade Svensk Jakt om att Sveriges då ledande skinnhandlare som valde att lägga ner sin verksamhet.

 

Blev du förvånad över förfrågan om att leverera skinn nu?
– Jo, svarar skinnhandlaren Fredrik Lundmark och skrattar.

Han har drivit sin verksamhet i omkring fem år och kunnat följa hur marknaden för skinn dalat. Men nyligen förvånades han, när det plötsligt hörde av sig en intressent.

– Det kan hända att det är en engångsgrej, jag vet inte så mycket ännu. Det var en som kontaktade mig och var intresserad av att jag skulle hjälpa till att samla ihop skinn för att skicka. I det här fallet gällde det en kund i Grekland.

– Om det är något som återkommer vet jag inte ännu, men man får ju hoppas att det finns någon marknad, säger Fredrik Lundmark.

 

Indikationer tyder på att jägaren kan få uppåt 200 kronor för ett mårdskinn – om det är i bra skick. Foto: Lars-Henrik Andersson

Död marknad

Varför frågan kommer nu vet han inte, men spekulerar i att även det kan ha kopplingar till Rysslands invasion av Ukraina.

– Mycket skinn har kommit från Ryssland och den vägen, men den marknaden är ju död nu. Så det kan ju hända att de har köpt därifrån tidigare men att de i dagsläget måste hitta andra leverantörer. Men det är bara spekulationer.

Ingen begränsning

I inlägg på sociala medier efterlyser han nu mårdskinn. Exakt hur många som behövs vet han dock inte ännu.

– Det fanns nog egentligen ingen gräns. De kunde nog ta emot nästan hur många skinn som helst.

– För något år sedan när jag samlade ihop och skickade i väg blev det nog 800 mårdskinn.

Ljuset i tunneln?

I inlägget skriver Fredrik Lundmark att han fått indikationer om att priset ser ut att kunna hamna på omkring 200 kronor per skinn – om de är i bra skick.

– Det är jättedåligt mot för vad det var tidigare, men oerhört bra jämfört med att bara kasta bort dem.

Även om han ännu inte vet om det blir någon mer beställning hyser han förhoppningar om att marknaden kanske vaknar till liv.
– Det är ett litet ljus i tunneln – kanske, säger Fredrik Lundmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev