Valberedningen föreslår att Per Klingbjer blir ny ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Han föreslås bli Svenska Jägareförbundets nya ordförande

Premium

Per Klingbjer föreslås av valberedningen som ny ordförande i Svenska Jägareförbundet. Han jobbar idag som förbundsdirektör i den fackliga organisationen Naturvetarna och är även sedan 2015 styrelseordförande i svenskt Friluftsliv, en paraplyorganisation för 26 ideella friluftsorganisationer i Sverige.

Jan-Olov Ragnarsson.

Jägareförbundets valberedning med ordförande Jan-Olov Ragnarsson i spetsen har under de senaste veckorna presenterat sitt förslag till ny styrelse i Jägareförbundet, i olika möten med representanter för länsföreningarna. Valberedningen har fram tills nu valt att inte presentera sina förslag offentligt.

– Vi överlåter den frågan till ordförandegruppen. De får avgöra när vi ska presentera förslagen och göra det offentligt, sa Jan-Olov Ragnarsson vid en kontakt förra veckan.

 

Öppnar process

Under måndagen var det dags.

I ett mejl presenteras Per Klingbjer som valberedningens val. Trots en önskan om en öppnare process och dialog i valberedningens arbete har de förutsättningarna enligt valberedningen hämmats av en pågående pandemi och balansgång mellan kandidaternas integritet och kravet på öppenhet.

”Vi har inte kunnat mötas på ett traditionellt formellt som informellt sätt vilket gjort att de invanda arbetssätten fått omprövas”, skriver valberedningen i det underlag som länsföreningarna och Svensk Jakt tagit del av.

 

Ordförandeprofil

Enligt valberedningen stämmer Per Klingbjer väl in på den ordförandeprofil som upprättats. Han har en dokumenterad erfarenhet från politiken och statlig förvaltning. Stor erfarenhet från styrelsearbete och goda kunskaper i hur ideella organisationer fungerar, samtidigt som han anses känna väl till Jägareförbundet.

Han beskrivs som en inkluderande person med ett brett kontaktnät, och hans särskilda kompetenser om beslutsprocesser anses vara en särskild merit inför den förändring som beslutet om allmänna uppdraget kan innebära.

När det kommer till jakten beskrivs han som en intresserad jägare som nyttjar all tid till jakt.

 

Enhällig valberedning

Beslutet att föreslå Per Klingbjer som ny ordförande i Jägareförbundet har fattats av en enhällig valberedning.

På övriga valbara poster föreslås omval på Mikael Samuelsson, Peter Eriksson, Anders Gruvaeus och Henry Sténson för en tid av två år.

 

Johannesson ersätter?

Lennart Johannesson.

På den efter Rickard Axdorff vakanta platsen för Region Mitt föreslås Rebecca Lundholm Krig, Åkersberga, på ett år och i övrigt föreslås att Britt-Marie Nordquist ersätts av Lennart Johannesson, tidigare ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Svensk Jakt har sökt Jan-Olov Ragnarsson för en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev