Sara Ricknäs sköt sitt första klövvilt under en av jakterna på Bogesund. Hon har fått en trygg start genom aktiviteterna på jaktgården. Teodor Wilsson, till höger, är en av initiativtagarna. Foto: Alva Steneberg & Privat

Guider stöttar nya jägare: ”Jag känner mig verkligen välkommen”

Premium

Ett breddat kursutbud och en satsning på unga och nya jägare har gett resultat. För Jägareförbundet Stockholms län och Bogesunds jaktgård är guidade jakter en unik möjlighet att stötta och hjälpa nya jägare den första tiden efter avklarad jägarexamen.

Jägareförbundet Stockholms län har sett behovet av att vägleda nya jägare in i jakten. Det har lett till ett antal satsningar.

Hösten 2021 inleddes ett projekt där en grupp bestående av drygt 20 jägare skulle få hjälpa till med jakt för skydd av gröda på Bogesundslandet. De som valdes ut var antingen nyexaminerade jägare under de senaste 12 månaderna, eller ungdomar i åldern 15–25 år.

Gemensamt för alla var att de saknade egna jaktmarker.

Tips och råd

Många nyblivna jägare svårt att finna jaktmöjligheter, och det gäller särskilt nära Stockholm. Behovet av tips och råd på vägen har också visat sig stort.

– Genom vårt upplägg genomförs alla jakter med personlig guide som bidrar med god markkännedom, samt anpassar jakten efter deltagarens erfarenhetsnivå. Jakttillfällena inleds alltid i Jaktgården, där det diskuteras hur man avgör vad det är för vildsvin man ser, hur förvaltningsplanen ser ut samt många andra matnyttiga tips rörande jaktformen, säger Teodor Wilsson, viltförvaltare på Bogesund, och en av initiativtagarna till gruppen.

Avgör själv

Deltagarna avgör själva, med stöd av sin handledare, om det är ett skjutbart djur, att det finns kulfång och när det är lämpligt att avlossa skott.

– Stor vikt läggs vid att det enbart är skytten som avgör om det känns rätt att skjuta, och att det är lika hedersamt att lyfta på hatten och invänta ett bättre skottläge om man inte känner sig redo, säger Teodor Wilsson.

Gratis jakt

Pressen kan annars bli stor, särskilt för unga och nya jägare. I detta upplägg är jakttillfällena gratis, men ett högre kilopris för styckat kött tas ut för att täcka mark- och förvaltningskostnader. Det innebär att alla i lugn och ro kan ägna många kvällar åt att verkligen studera viltet och känna sig trygga med situationen när det väl är dags att fälla sitt första vilt. Det är viktigt för självförtroendet.

Passning och styckning

Efter skottet får deltagaren en genomgång av passning och sotning, och en vecka senare även vara med och lära sig stycka djuret.

Efter första året kunde kursledarna konstatera att ett antal deltagare hade fällt sina första vildsvin, betydligt fler hade deltagit vid flertalet jakttillfällen där erfarenhetsutbytet var stort och alla verkade uppskatta upplägget.

Nu har en ny grupp startat med samma upplägg, som en del i Bogesunds satsning på ungdomar, medlemsnytta och medlemsvård.

Jägarexamen

Jaktgården har dessutom satsat mycket på jägarexamenskurser, där eleverna har möjlighet att följa med under guidade jakter samtidigt som de går kursen. Har man visat att man klarar säker vapenhantering och skytte kan eleven få möjlighet att uppsiktsjaga.

Jag ville verkligen komma ut på jakt, men som ung och marklös i Stockholm är det inte så lätt.

Sara Ricknäs är en av ungdomarna som tagit chansen att lära mer genom Bogesunds satsning.

– Det har varit guld värt, säger hon och fortsätter:

– Jag ville verkligen komma ut på jakt, men som ung och marklös i Stockholm är det inte så lätt. Här fick jag chansen utan att det har kostat en massa pengar och jag har verkligen lärt mig mycket som jag tar med mig. Jag är helt fast i jakten nu.

Viktig erfarenhet

Sara Ricknäs klarade teorin under 2020 och var färdig med skyttet våren 2021. Under hösten det året nappade hon på Bogesunds erbjudande till unga och marklösa nya jägare. Det har hon inte ångrat.

Guidade jakter under ledning av erfarna jägare beskriver hon som helt suveränt, och även om Sara numera har en uppgift som hundförare och jägare i ett annat jaktlag finns det viktiga erfarenheter hon tagit med sig och har nytta av.

– Jag märker att om jag sitter på pass och det kommer djur så vågar jag vänta in rätt vildsvin och rätt tillfälle. Jag har, som ett exempel, koll på hur suggan beter sig. Det är en erfarenhet och ett stöd, säger Sara Ricknäs.

Adrenalinkick

Det första skjutna klövviltet var en riktig adrenalinkick, så som det ska vara. Tillsammans med Teodor Wilsson smög Sara på en grupp vildsvin på en klövervall. Det var vinter och skarsnö.

– Teodor sa att vi lät som en flock elefanter, men vi hade rätt vind och tog oss fram i läge. Jag valde en årsgris som stod lite vid sidan av, men då kom den berömda skakningen, berättar Sara.

Hon fick ta ner geväret, tänka på allt hon lärt sig och hitta rätt andning. Hitta lugnet igen.

– När jag sköt la sig vildsvinet direkt och adrenalinet slog till igen. Det var så spännande, säger Sara.

Trygg i jakten

Nu går hon ofta ut ensam, känner sig trygg i jaktsituationerna och ägnar stor del av sin lediga tid åt jakt.

– Jakten skapar ett så fint kontaktnät och jag känner mig verkligen välkommen i gemenskapen. Upplägget på Bogesund var helt suveränt och jag hoppas att fler tar chansen att jaga med stöd av erfarna guider. För mig har det här inneburit att jag får göra det jag gillar, att vara ute i skogen med hundar och jakt. Det är mitt liv, säger Sara Ricknäs.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev