Pinschern Alina hade varit försvunnen i åtta dagar när hon på söndagen hittades under en jakt på Bogesund, av jaktlagets hundar. Här ses hundägaren Tommy Hallberg återförenas med sin treåriga pinschertik.
Foton: Tomas Westman/Lena Klaesson

Bogesunds jägare hittade bortsprungen hund

En hund som i över en vecka varit bortsprungen återfanns på söndagen av jägare på Bogesund, där Jägareförbundet Stockholms län håller i jakten.
– Vilken lättnad, det var en skön känsla när det gick bra, säger hundföraren Tomas Westman, vars jakthundar visade vägen till den förvunna hunden – som satt fast i en vass, intrasslad i sin spårlina.

Bogesund utanför Stockholm arrenderas jakträtten av Jägareförbundet Stockholms län. Där bedrivs utbildning och jakter, med särskilt fokus på nyblivna jägare i alla åldrar.

Tomas Westman, funktionär på Bogesunds jaktgård. Foto: Martin Källberg

På söndagen arrangerades just en sådan jakt, för nyblivna jägare. Hundföraren Tomas Westman har i många år varit aktiv funktionär på Bogesund och deltar där som hundförare, och agerar ibland även jaktledare.

– Vi jagade igenom ett område av Bogesund när jag märkte att mina hundar höll på med något i ett vassparti, det var helt enkelt något på gång i vassen, berättar Tomas Westman.

– Men hundarna betedde sig lite annorlunda, de sprang och viftade på svansen så jag förstod att det inte var vildsvin. När jag kom in närmare såg jag spårlinan, och förstod då att det måste handla om den hund som sprang bort här ute förra helgen.

 

Försvunnen i åtta dagar

På hemsidan SOS Hundjouren, där man kan annonsera om bortsprungna hundar, framgår att treåriga pinschertiken Alina förra lördagen försvann i samband med en promenad i närheten av Bogesunds slott.

I samband med försvinnandet bar hunden en sele och orange spårlina. Under veckan som gått sedan dess har en stor mängd människor engagerat sig i att försöka hitta hunden. I fredags arrangerades en skallgång där ett 30-tal personer deltog. Dock utan resultat.

– När jag såg spårlinan befarade jag det värsta, men när jag kom längre in i vassen tittade hunden upp på mig och hälsade. Spårlinan hade trasslat in sig i vassen, så hon hade fastnat och kunde inte ta sig därifrån.

Hunden var, med tanke på omständigheterna, i förvånansvärt bra skick, säger Tomas Westman.

– Hon låg i vassen väldigt nära vattenkanten. Det var tur att det nu varit förhållandevis milt i veckan, om det varit kallare och högre vattennivå kunde den här historien ha slutat annorlunda, men nu gick det till allas glädje väl.

 

Återförenades med husse

Senare under dagen kunde pinschern återförenas med sin husse, Tommy Hallberg.

– Den senaste veckan har varit kaotisk. Vi har på alla tänkbara sätt försökt hitta Alina: med hjälp av drönare, kanot, specialisthundar, volontärer i skallgång – allt utan resultat, säger Tommy Hallberg.

Tommy berättar att han knappt har sovit alls under den senaste veckan, och att han befarade att hunden kommit ut i det kalla vattnet och drunknat.

– Eftersom det inte hittats ett enda spår efter henne under hela tiden kunde man ju misstänka det, men när jag idag fick återse henne var det som alla förstår en fantastisk känsla. Jag har knappt sovit en blund på en vecka, men nu är hon tillbaka här hemma, ligger på soffan och myser.

 

”En enorm värme”

Hundägaren Tommy Hallberg vill rikta ett stort och varmt tack till alla som deltagit i sökandet.

– Det har varit en hemsk vecka, men jag har samtidigt mött så mycket kärlek och värme under den här tiden. Även om vi ibland är lite isolerade, så finns det en enorm värme bland människor när något sånt här händer. Det är jag oerhört glad för, säger Tommy Hallberg.

En dramatisk historia fick alltså en lycklig upplösning, den här gången tack vare jägarna – och framför allt jakthundarna – på Jägareförbundets jaktgård Bogesund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev