Kommande vinter kan det bli licensjakt på varg även i södra Sverige.

Kommande vinter kan det bli licensjakt på varg även i södra Sverige. Foto: Olle Olsson

Grönt ljus för vargjakt även i Sydsverige

Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet, förutom Gotlands län.

Det är första gången i modern tid som det södra rovdjursförvaltningsområdet får möjlighet att besluta om licensjakt på varg.

De politiskt uppsatta målen innebär att vargkoncentrationen ska minskas där den är som tätast och samtidigt ska vargen ges utrymme att sprida sig. Naturvårdsverket gör bedömningen att vargstammen över tid kan minskas i mellersta förvaltningsområdet och öka i södra förvaltningsområdet.

Rovdjurspolitiska målen

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning. Vi har beaktat vargstammens bevarandestatus och de rovdjurspolitiska målen när vi kommit fram till beslutet, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning.

Carl-Johan Lindström

Länsstyrelserna i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdet kommer nu att utreda om licensjakt på varg är möjlig utifrån de förutsättningar som finns både på rovdjursförvaltningsområdesnivå och på länsnivå. Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna fatta sina eventuella beslut.

Ingen jakt i norr

Norra förvaltningsområdet är inte aktuellt för licensjakt i år. Mininivån uppnås precis, vilket innebär att utrymmet för licensjakt ändå är begränsat, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Fakta

  • Nu är det upp till länsstyrelserna att fatta beslut om licensjakt på varg. Besluten måste var tagna senast 1 oktober.
  • Licensjakten på varg inleds 2 januari 2024.
  • Vid den gångna vinterns jakt fick 75 vargar fällas i Mellansverige. Blott 57 av dem sköts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev