Grannsamverkan i rovdjursövervakningen

Direktören för Miljødirektoratet Ellen Hambro och vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf på Naturvårdsverket skriver på avtalet om gemensam rovdjursövervakning. Foto: Miljødirektoratet

Idag undertecknas ett avtal mellan Norge och Sverige om gemensam rovdjursövervakning.
Samarbetet handlar om inventeringar för att övervaka antalet djur, deras utbredning, ändringar i bestånden och demografisk utveckling.

Samarbetsavtalet undertecknas av cheferna för respektive lands ansvariga myndigheter, Naturvårdsverket och Miljødirektoratet.  
Rovdjursbestånden har tidigare övervakats som skilda populationer. 
– Avtalet är en milstolpe. Genom gemensam metodik, instruktioner för fältarbetet, gemensamma databaser och rapportering av resultat även på skandinavisk nivå, säkrar vi en enhetlig och mer komplett övervakning av de stora rovdjuren, konstaterar direktören för Miljødirektoratet, Ellen Hambro och vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf på Naturvårdsverket.

Rovdjursbestånden
Avtalet bidrar till att förvaltningen behandlar rovdjursbestånden i Norge och Sverige som gemensamma i övervakningsarbetet.  Även samarbete kring forskningsbehov knutet till gränsöverskridande bestånd samordnas.
– Jag är glad över att det nya avtalet har kommit på plats. Vi vet mycket om rovdjur i både Norge och Sverige. Genom att sätta denna kunskap i ett större sammanhang, bidrar vi till en kunskapsbaserad förvaltning av de stora rovdjuren i Skandinavien, säger Eva Thörnelöf.

Fjällräv och mårdhund
I direktörsmötet mellan Miljødirektoratet och Naturvårdsverket diskuterades även ett bredare samarbete i frågor om fjällräv och mårdhund över gränsen och andra aktuella samarbetsområden.
Avtalet är ett så kallat ”Memorandum of understanding” mellan de två ländernas nationella förvaltningsmyndigheter för stora rovdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev