I Storbritannien motsätter sig den ansvariga ministern framtida utsättning av varg och lo. Foto: Joakim Brobeck och Roland Svensson

Brittisk minister stödjer inte utsättning av varg och lo: ”Lantbrukare behöver inte oroa sig”

Den brittiska miljö- och landsbygdsministern ger lugnande besked till lantbrukarna angående återintroducering av varg och lo i Storbritannien, uppger The Guardian.

Konservativa Thérèse Coffey sa vid en lantbrukarkonferens i Birmingham att hon inte kommer att stödja återintroduktion av varg och lo i landet.

”Lantbrukarna behöver inte oroa sig”, sa hon enligt en artikel på torsdagen i The Guardian.

Återintroducering av vilda arter har varit populärt i Storbritannien på senare år, med några lyckade exempel, som mård och havsörn. Men lantbrukare har oroats av hur denna utsättning kan påverka dem och deras arbete.

Kom på skam

Denna oro kom på skam gällande havsörn och Coffey vill hellre fokusera på arter som redan finns i landet.

”Men jag kommer inte att stötta återintroducering av arter som lo och varg”, sa Thérèse Coffey på konferensen som hölls av National Farmers’ Union.

Kritiseras

Ministerns uttalande mötte kritik från Craig Bennett, verkställande direktör på Wildlife Trusts, som har varit involverade i rättegångar kring bäverutsättning och som arbetar på en policy kring utsättning av vildkatter.

Han säger till The Guardian att ”detta är en djup besvikelse som tyvärr tyder på att ministern helt saknar kontakt med den brittiska allmänna opinionen i dessa frågor och faktiskt även de åsikter som många lantbrukare jag pratar med hyser”.

Analfabetism

Han kallar även Coffeys uttalande för ”ekologisk analfabetism” och säger att det är självklart att utsättning av arter måste stödjas av lantbrukare och jordägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev