Glädjebeskedet: Sverige friförklaras från afrikansk svinpest
Ett år och två veckor efter utbrottet av afrikansk svinpest i Fagersta har Sverige friförklarats från den mycket allvarliga virussjukdomen. Att det gått så snabbt beror till stor del på jägare och Jägareförbundets enorma arbete tillsammans med svenska myndigheter.
En grupp påtagligt nöjda representanter för Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Svenska Jägareförbundet höll på måndagseftermiddagen en digital pressinformation om den svenska friförklaringen från afrikansk svinpest, ASF.
Att Sverige lyckats bli fri från sjukdomen, dessutom på rekordtid, beskrevs samstämmigt vara tack vare ett bra förberedelsearbete och ett gott samarbete mellan myndigheter och civilsamhälle.
Tack till jägarna
Jordbruksverkets chefsveterinär Lena Hellqvist Björnerot sa att den samverkan som varit mellan myndigheterna, Svenska Jägareförbundet och lokala jägare varit avgörande för att sjukdomsutbrottet har bekämpats snabbt och effektivt.
– Den 20 september, ett år och två veckor efter att utbrottet blev känt, sa EU-kommissionen och samtliga medlemsstater ett tydligt ja till att Sverige nu är fritt från afrikansk svinpest. Det är snabbare än vad något annat medlemsland klarat av, då det tagit minst två år från att utbrott blev känt, sa Lena Hellqvist Björnerot.
Stängsel tas ner
Ännu återstår att EU-kommissionen ska göra en formell friförklaring, och publicera sitt beslut, men på Jordbruksverket räknar man med att det sker den här veckan.
Efter det hävs de sista kvarstående restriktionerna, varnings- och förbudsskyltar ska tas bort, grindar till det stängda kärnområdet öppnas och snart ska också stängslet börja monteras ner.
– Många människor har drabbats hårt av restriktionerna. Den förståelse som privatpersoner, jord- och skogsbrukare, idrottsföreningar, företag och kommunerna visat för att de här åtgärderna var nödvändiga har också betytt mycket för att bekämpningen gått så bra, fortsatte Lena Hellqvist Björnerot.
Bästa sida
Smittskyddshandläggare Maria Cedersmyg beskrev arbetet som bedrivits i Fagersta som att Sverige där visade sig från sin bästa sida.
– Vi gjorde det vi är bra på. Vi tog med beslutsamhet tag i saken, arbetade mot ett gemensamt mål och lyckades med vad vi föresatt oss. Men därmed inte sagt att allt gick smärtfritt. Vi har lärt oss mycket som vi tar med oss till nästa gång, sa Maria Cedersmyg.
Borta i Fagersta
För en nästa gång kan inte uteslutas. Enligt statsepizootolog Karl Ståhl är risken för att ett nytt utbrott ska komma från virus som finns kvar i Fagerstaområdet i det närmaste helt försumbar.
– Men sjukdomen kan komma in igen i Sverige och spridas på ett liknande sätt. Genom att en köttprodukt som inte är värmebehandlad tas med till Sverige från ett område med ASF, och att den kommer ut i naturen där den äts av ett vildsvin.
För att motverka det kommer Jordbruksverket att fortsätta med sina informationsinsatser om risken för afrikansk svinpest. Arbetet med att hägna in kommunala soptippar ska fortsätta. Och SVA påminner jägare och andra som vistas i naturen att rapportera fallvilt till myndigheten.
Oväntad plats
– Det var genom att jägare rapporterade och skickade prover till oss som vi fick kännedom om utbrottet i Fagersta. Samtalet jag fick den sjätte september förra året om att ASF fanns i Sverige var närmast chockartat. Att det dessutom var i Bergslagen hade inte gått att förutspå, sa Karl Ståhl under pressträffen.
– Vi – SVA, Jordbruksverket, Jägareförbundet och andra – hade förberett oss på att ett utbrott skulle kunna inträffa. Det gav förutsättningar att omedelbart inleda en bekämpning. Jag var övertygad om att det skulle gå, men att vi klarade att bli av med sjukdomen så här snabbt är över förväntan.
Läs Svensk Jakts artiklar om utbrottet av afrikansk svinpest
Sveriges första utbrott av ASF – i siffror
- 6 september 2023 – utbrottet konstateras
- 100 000 hektar – det totala området som i första skedet från 7 september omfattades av restriktioner
- 15 000 timmar: lagda på sökinsatser
- 13 000 hektar: kärnområdet som hägnades in och som sökts av 3 gånger
- 900 jägare: har gått biosäkerhetsutbildningen som krävdes för att kunna hjälpa till i sökarbetet
- 70 vildsvin: konstaterat smittade – alla hittade i samma område inom en 5 kilometers diameter, det sista den 26 september 2023
- 3 lättnader av restriktioner: I tre omgångar, tack vare snabba framgångar, har restriktionerna kunnat lättas i Fagerstatrakten
- 20 september 2024 – Sveriges förklaras fritt från smitta
- 14 928 timmar av sökinsatser – fördelade på cirka 625 jägare.
- 70 smittade vildsvin– samtliga har hittats inom en diameter av 5 kilometer.
- 116 smittskyddsavlivade vildsvin – totalt i kärnområdet och i ytterområdet.
- 113 miljoner kronor – Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet.
Källa: Jägareförbundet och Jordbruksverket
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.