Generalsekreterare starkt kritisk mot hur jägare hanteras i rättsprocesser
Under fyra års tid har rättprocessen pågått mot företagaren Karl Hedin som nyligen friades av hovrätten.
Jägareförbundets generalsekreterare Dag Lidén riktar kritik mot hur staten hanterar de människor som misstänks för grova jaktbrott. Han vill att staten utreder och föreslår åtgärder för bättre rättssäkerhet.
Rättsprocessen tar alldeles för lång tid, anser generalsekreterare Dag Lidén.
Han vill inte närmare gå in på Karl Hedins fall, utan använder fallet för att beskriva vilken situation en misstänkt jägare ofta hamnar i.
Dag Lidén menar att i många fall när en jägare misstänks för grovt jaktbrott följer en process som innehåller häktning, uthängning i massmedia – och sociala medier – samt att man förlorar sina jaktvapen.
Kraftiga ingrepp
– Detta är kraftiga ingrepp i en människas fri- och rättigheter. För att dra igång en sådan process bör det finnas bevisning som – i de flesta fall – leder till en fällande dom. Men när det gäller misstankar om grovt jaktbrott leder de flesta fallen inte ens fram till ett åtal, säger Dag Lidén.
Han tycker att staten måste ha mer och bättre bevisning för att få ta till de kraftiga ingrepp som häktning, ta vapen och misstänkliggöra en människa utgör.
Förtroendet för rättssamhället
– Jag vill inte att skyldiga personer ska klara sig undan straff – tvärt om. Men oskuldspresumtionen, att man är oskyldig tills dom har fallit gäller också jägare.
– Ett rättssamhälle bygger på ett förtroende för polis, åklagare och domstolar. Då måste staten ha en process där skyldiga straffas och oskyldiga frias.
Dag Lidén vill därför att staten utreder och föreslår åtgärder som leder till bättre rättssäkerhet, i fall som rör grovt jaktbrott.
Misstänkliggjorda
– Alldeles för många har blivit häktade, misstänkliggjorda, fått sina vapen beslagtagna, därefter tvingats vänta i åratal innan fallet läggs ned eller tas upp till prövning. Så ska det inte fungera i rättssamhälle, säger Dag Lidén.
Fallet Karl Hedin kan fortfarande överklagas till Högsta domstolen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.