Publicerad 4 juni 2018 - 17:48

Norska stortingspolitikerna Gunnar Gundersen (H) och Eli Wathne (H) samt svenske riksdagsledamoten Pål Jonson (M), presenterade under måndagen ett förslag till gemensam vargförvaltning i Skandinavien. Det skedde vid en pressträff i Morokulien. Foto: Britt Marie Nordquist

Gemensam vargförvaltning och färre vargar

Ökad samförvaltning av vargstammen i Sverige och Norge, ett ökat lokalt inflytande och betydligt färre vargar i Skandinavien. Det kräver Moderaterna i Värmland som under måndagen presenterade sitt förslag till ett utökat svensk-norskt samarbete i vargförvaltningen.

I en partimotion kräver Moderaterna i Värmland en rad åtgärder och en förändrad vargförvaltning. Där är ett utökat samarbete mellan Sverige och Norge en bärande idé som även ska öppna för jakt i gränsreviren.

Pål Jonson, moderat riksdagsledamot från Värmland, står bakom initiativet.

Moderaterna i Värmland och Höyre i Östfold och Hedmark vill se en gemensam skandinavisk vargförvaltning. Idéerna presenterades under måndagen av Gunnar Gundersen (H), Eli Wathne (H) och Pål Jonson (M). Foto: Britt Marie Nordquist

Möte på gränsen

Under ett möte i Morokulien på måndagen, på gränsen mellan Sverige och Norge, deltog han tillsammans med Gunnar Gundersen och Eli Wathne, stortingsledamot respektive ersättare i stortinget för norska regeringspartiet Höyre.

– Vi presenterade förslaget för norsk och svensk media. Det finns ett stort intresse i Norge för utökat samarbete i vargfrågan, och det är konstigt att förvaltningen sker nationellt när vi har en gemensam skandinaviskt vargstam, säger Pål Jonson.

 

Gemensam grund

En bärande grundtanke i förslaget är att skapa förutsättningar för gränsöverskridande beslut och förvaltningsnivåer, gemensamma regler och tydliga mål.

– Det handlar förstås om hur många vargar som ska finnas, men det handlar även om även om praktiska detaljer som jakttider, möjligheten att jaga varg med hund, eftersök och andra praktiska frågor, säger Pål Jonsson.

Moderaterna i Värmland vill se en statlig utredning i frågan, där båda länderna finns representerade. Hur en samförvaltning kan påverka mål och nivåer vill Pål Jonsson inte precisera.

– Det är för tidigt att säga, men jag tror att vi ska se det som en helhet där gynnsam bevarandestatus för varg får ett gemensamt skandinaviskt mål och inte som idag nationella mål, säger Pål Jonson.

 

Ökat lokalt inflytande

Pål Jonson vill även se att Moderaterna fortsätter driva frågan om en viltmyndighet, samt en förändring där Sveriges viltförvaltningsdelegationer får ett ökat lokalt inflytande liknande Norges rovviltsnämnder.

– Norge har kommit mycket längre i de här frågorna, säger Pål Jonson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se