De två olika raserna av sädgås är svåra att skilja åt, och helt omöjligt under jakt. Där krävs ett tränat öga och rätt utrustning. Foto: Thomas Ohlsson

Gåshuvuden ska ge svar om sädgäss

Bristande kunskaper hotar den svenska jakten på sädgås. Insamlade huvuden från sädgäss skjutna i södra Sverige ska ge en bättre bild av förekomsten i Sverige.
– Vi kommer att samla in huvuden under hela jaktsäsongen, och hoppas på att få ihop 500 stycken innan jakten är över, säger Thomas Ohlsson, jaktvårdskonsulent med ansvar för insamlingen.

Den svenska jakten på sädgås har ifrågasatts internationellt. Det finns nämligen två underarter av sädgås, där skogssädgåsen visar tecken på att minska i antal samtidigt som tundrasädgåsen ökar i antal.

I Sverige förekommer jakt på båda underarterna, av den enkla anledningen att det är mycket svårt att skilja dem åt och omöjligt under praktisk jakt.

Sädgås under granskning. Jägareförbundet samlar huvuden för att kartlägga två raser av sädgås som övervintrar i södra Sverige. Foto: Thomas Ohlsson

Skjuts lika många

Mariana Skoglund, nationell viltförvaltare, Svenska Jägareförbundet. Foto: Martin Källberg

Tidigare studier visar att underarterna skjuts i ungefär lika stort antal. Förra jaktsäsongen sköts cirka 2.000 sädgäss i Sverige.

Svenska Jägareförbundet går nu tillsammans med Jägareförbundet Skåne ut med en uppmaning till gåsjägare i Skåne. Förbundet vill ha in huvuden från skjutna sädgäss från årets jakt.

Att den svenska jakten på sädgås ifrågasätts beror nämligen främst på att det fortfarande anses finnas för lite kunskap om vilka underarter av sädgäss som egentligen skjuts i Sverige.

– Vi behöver visa att vi har kontroll på vilka sädgäss som skjuts i Skåne. Det enda sättet är att samla in prover, i detta fall huvuden, för att säkerställa i vilken omfattning de olika underarterna förekommer bland de skjutna fåglarna. Om jakttiden på sädgås hotas ska den i alla fall inte tas bort på grund av kunskapsbrist, säger Mariana Skoglund, nationell viltförvaltare på Svenska Jägareförbundet.

Insamlingen av huvuden sköts av Jägareförbundets personal i Kristianstad, där jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson har det direkta ansvaret.

– Jag försöker vara nåbar hela tiden men om man bara kapar av huvudet på den skjutna sädgåsen och stoppar det i en frys så löser vi resten, säger Thomas Ohlsson.

 

Övervintrar i Skåne

Ett litet antal sädgäss häckar i Norrlands inland, men den stora gruppen kommer från häckningsområden i Ryssland. Under senhösten kommer de ner till Skåne.

Jakt på sädgås är tillåten i Skåne och Blekinge från den 1 oktober till den 31 december.

– De börjar komma nu, det beror helt på vädret och kylan. Utöver ordinarie jakttid har vi även skyddsjakt på sädgås på fält med oskördad gröda fram till den 15 mars. Under hela den perioden kommer vi att samla in huvuden, säger Thomas Ohlsson, som kan kontaktas på mobil, 010-5847958, eller via mejl, thomas.ohlsson@jagareforbundet.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev