Fyra män i Norrbotten åtalas för grovt jaktbrott i samband med skyddsjakt på björn i maj 2019. Foto: Kenneth Johansson

Fyra män åtalade för grovt jaktbrott

Premium

Fyra män har vid Luleå tingsrätt åtalats för två fall av grovt jaktbrott. Enligt stämningsansökan har de inte följt villkoren som länsstyrelsen angett när man beviljat skyddsjakt på björnarna.

De två händelserna inträffade i början på maj 2019 då de fyra männen enligt åtalet, med uppsåt eller av oaktsamhet jagat björnar som varit fredade, trots att det fanns beslut om skyddsjakt.

 

Skyddsjakt på björn polisanmäld – länsstyrelsen hävdar att villkor inte följts

Följde inte villkor

Åtalet är väckt av miljöåklagare Christer Jarlås, som i stämningsansökan angående båda fallen skriver:

”För björnjakten har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt till Maskaure sameby med tydligt angivna villkor för jakten och med angivande att om jakt inte sker i enlighet med villkoren så är björnen fredad och man kan dömas för jaktbrott.”

 

Flera åtalspunkter

De fyra männen ska enligt åklagaren ha frångått villkoren i skyddsjaktbeslutet genom att bedriva jakten med hjälp av motordrivet fordon, man har utsatt björnarna för onödigt lidande, eftersökshund har inte funnits på plats inom föreskriven tid, och länsstyrelsen har fått felaktig information om skottplats och fallplats.

Enligt Christer Jarlås har jaktledaren också brutit mot villkoren genom att inte rapportera jakten till länsstyrelsen, både inför och efter avslutad jakt.

 

Polisanmälan om jaktbrott på villovägar

Två björnar

Åklagaren hävdar att jaktbrotten begåtts under utövning av näringsverksamhet och för därför talan om en företagsbot för samebyn, på 100.000 kronor, 50.000 för vardera björn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev