En anmälan om jaktbrott, med fängelse i straffskalan, hamnade på villovägar hos polisen. Nu har den hamnat rätt och förundersökningsledaren har nu påbörjat en utredning.

En anmälan om jaktbrott, med fängelse i straffskalan, hamnade på villovägar hos polisen. Nu har den hamnat rätt och förundersökningsledaren har nu påbörjat en utredning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Polisanmälan om jaktbrott på villovägar

Länsstyrelsen i Norrbotten gjorde nyligen en polisanmälan rörande misstänkt jaktbrott i samband med en skyddsjakt på björn. Men anmälan hamnade på villovägar hos polisen och först idag kom den till åklagare Christer B Jarlås.

Som Svensk Jakt kunde avslöja i fredags så har länsstyrelsen i Norrbotten polisanmält Maskaure sameby i Arjeplog. Detta eftersom länsstyrelsen anser att samebyn inte följt villkoren för en skyddsjakt på björn.

– Anmälan handlar om en skyddsjakt på björn och huruvida man följt reglerna och tagit rätt kontakt i rätt tid med myndigheten innan jakten påbörjades. Enligt länsstyrelsen finns det mycket som tyder på att samebyn inte följt reglerna. Men det är det som vi nu får utreda och se. Det kommer ta tid för det är många inblandade som ska höras, både på länsstyrelsen och de som utförde skyddsjakten, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

 

”Fel i utredande grupp”

Skyddsjakten genomfördes i början av maj. Samebyn hävdar att man följt gällande regler och är oförstående till polisanmälan som alltså gjordes av länsstyrelsen för drygt en vecka sedan.

När Svensk Jakt i fredags försökte få bekräftat av polisen att anmälan kommit in så hittades den inte.

I dag säger kommissarie Lars Lundmark vid polisen:

– Anmälan var skickad till vårat kontaktcenter och blivit liggande där. Sedan har den gått till fel utredande grupp men nu ligger den rätt, säger han.

Det var först i dag, tisdag, efter att både länsstyrelsen och Svensk Jakt efterfrågat anmälan, som den hittades och blev lottad på åklagare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev