Vargen i Jämtland är en avkomma till det finsk-ryska vargpar som flyttades till Tiveden från Norrbotten för några år sedan. Karta: Naturvårdsverket

Karta: Naturvårdsverket

Fullgod kompensation för utsatta vargar dröjer

Naturvårdsverket fortsätter arbeta med den genetiska förstärkningen av vargstammen. I regeringsuppdraget ingår att föreslå hur människor som påverkas negativt av vargutsättning ska kompenseras. Men till djurägare i Tivedenområdet har endast 500.000 kronor avsatts för kompensationsåtgärder.

När ett vargpar förra vintern flyttades från Tornedalen till nationalparken Tiveden var upprördheten stor bland intillboende djurägare och jägare. Från LRF restes krav om full kompensation för de olägenheter och kostnader som de flyttade vargarna och deras valpar orsakar.
Nyligen beslutade Naturvårdsverket att ge länsstyrelsen i Örebro 500.000 kronor att använda till förebyggande och underhållande arbete.
Men från LRF:s sida anser man att det är långt ifrån tillräckligt. Ordföranden för lokalavdelningen i Gullspång, Jan Evertsson, låter närmast uppgiven när Svensk Jakt når honom på telefon:
– Vi skulle få kompensation för vargutsättningen, men ännu har vi inte fått ett öre. De lovar och hittar på men i slutändan blir vi lurade, säger han.

 

Moment 22

Att vargen är ett problem vet Jan Evertsson alltför väl. För några år sedan slutade han med fårskötsel efter att ett tiotal får i hans besättning dödats eller skadats så illa av varg att de måste avlivas.
– De vargar vi fick förra vintern har ännu inte tagit några får här i varje fall, och det är positivt. Men vad som händer nu, när det sannolikt är en ny kull valpar på gång och fjolårsungarna körs iväg vet vi inte.
När djurhållare i hans kommun sökte bidrag för rovdjursavvisande stängsel fick de svaret att något sådant inte kunde betalas ut eftersom där inte varit några angrepp.
– Det blir ett moment 22. Man skulle ju kunna tro att sådana stängsel skulle sättas upp i förebyggande syfte, men så är det tydligen inte. Och kommer stängsel upp utgår ingen ersättning för underhållsarbetet, vilket är omfattande om det ska fungera, säger Jan Evertsson.

 

Femårsplan på gång

På Naturvårdsverket fortsätter man arbetet med den genetiska förstärkningen av vargstammen. I uppdraget från regeringen ingår att man ska lämna förslag på kompensationsåtgärder i samband med utsättning av varg, valpar eller vuxna djur.

 

Naturvårdsverkets projektledare Helene Lindahl försöker förklara varför det var bra att flytta ett vargpar från Tornedalen till Tiveden vid ett stormöte utanför Karlsborg förra året. Foto: Jan Henricson

Naturvårdsverkets projektledare Helene Lindahl försöker förklara varför det var bra att flytta ett vargpar från Tornedalen till Tiveden vid ett stormöte utanför Karlsborg förra året. Foto: Jan Henricson

– Någon utflyttning av vargvalpar från djurparker är inte aktuell i vår, vilket vi tidigare hade i uppdrag att göra. I samband med att regering och riksdag antog rovdjurspropositionen gjorde miljöministern klart att den delen av regeringsuppdraget inte skulle fortsätta, säger Helene Lindahl som är projektledare för Naturvårdsverkets arbete med den genetiska förstärkningen av vargstammen.
Däremot har man en fortsatt beredskap för att flytta invandrade vargar. Något sådant har emellertid inte varit aktuellt sedan den senaste flytten av den så kallade Junselevargen och flytten av vargparet från Norrbotten till Tiveden.
– Vi arbetar nu med att ta fram en femårsplan för det fortsatta arbetet med att förstärka vargstammen genetiskt. Tanken är att vi ska presentera ett förslag till en sådan plan till hösten, säger Helene Lindahl.

 

Få förslag på åtgärder

Man ska också föreslå hur boende i vargutsättningsbygd ska kompenseras. Men det arbetet är svårt, säger Helene Lindahl.
– Vi har fått få förslag på lämpliga åtgärder. Dels ska sådana åtgärder vara effektiva, dels ska de rymmas inom de ekonomiska ramar vi har. Det är svårt att hitta åtgärder som inte kostar för mycket.

 

• I en delredovisning av uppdraget i juni förra året föreslog ni bland annat en reducering av fällavgiften för älg som kompensation. Är det fortfarande aktuellt?

– Nej, vi fick för många negativa synpunkter på det förslaget.

 

• Ett annat förslag var att kompensera markägare för sänkta arrenden. Är det något ni arbetar vidare med?

– Jag minns inte riktigt vad vi föreslog då. Men arbetet med att hitta kompensationsåtgärder fortsätter. Länsstyrelsen i Örebro har fått en första summa på 500.000 kronor som de får förvalta fritt. Sedan får vi se hur vi gör med ytterligare kompensationsåtgärder.

 

• Hur är det då med vargarna i Tiveden. Har de fått några nya valpar?

– Inte som jag känner till. Jag har hört att den ena föräldravargens sändare har slutat fungera. Men i övrigt har jag ingen information. Det är ju länsstyrelserna som ansvarar för den praktiska förvaltningen, säger Helene Lindahl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev