Den friande domen mot en bäverjägare som åtalats för grov oaktsamhet kommer inte att överklagas.

Den friande domen mot en bäverjägare som åtalats för grov oaktsamhet kommer inte att överklagas. Foto: Kjell-Erik Moseid

Friande dom i viktigt jaktmål står fast

Premium

Åklagaren kommer inte att överklaga den friande domen där en bäverjägare stått åtalad efter att en kula rikoschetterat och därefter träffat ett bostadshus.

Jägaren hade maximal otur när kulan som han sköt mot en bäver, rikoschetterade mot vatten eller mark och träffade ett bostadshus en kilometer från skottplatsen.

När de två jägarna kom iland möttes de av poliser som misstänkte att ett skott från någon av jägarnas vapen gått in genom fönstret och fastnat i väggen i ett kök i huset, där en familj uppehöll sig.

Bäverjägare frias – var inte oaktsam

Jägarna blev bestörta över det inträffade, men kunde inte tänka sig att de var inblandade. Deras vapen togs i beslag. Utlåtandet från Nationellt forensiskt centrum visar efter provskjutning att det ”talar starkt” för att kulan i köket kom från en av jägarnas vapen.

 

Ingen överklagan

Bäverjägaren åtalades för grov oaktsamhet vid Örebro tingsrätt där han friades. Tingsrätten konstaterar efter förhör och vittnesmål från experter att de flesta jägare hade kunnat ta ett skott på samma sätt som bäverjägaren, och att det därför inte varit grovt oaktsamt.

Bäverjägare åtalad efter kula i kök

Nu meddelar åklagaren Hanna Göthberg att domen inte kommer att överklagas.

– Jag kommer inte överklaga domen, då det inte finns skäl att tro att hovrätten kommer göra en annan bevisvärdering, skriver hon i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

 

Viktig dom

Bäverjägarens försvarsadvokat Sven Severin har på Svenskjakt.se tidigare pekat på det principiellt viktiga i domen:

Sven Severin. Foto: Leif Andersson

– Det är en principiellt viktig dom utifrån vilka krav som kan ställas på en jägare. Om tingsrätten hade fällt jägaren för grov oaktsamhet då hade vi börjat tillämpa ett strikt ansvar för jakten och då hade en stor del av jakten i Sverige omkullkastats. Därför har den här domen en mycket viktig betydelse för jägarkåren generellt. Man kan inte kräva mer än att man är normalt omdömesgill som jägare, sedan kan olyckor hända, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev