Det avlossade skottet kan ha ändrat riktning vid kontakt med vattnet under bäverjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bäverjägare frias – var inte oaktsam

Premium

Den bäverjägare som varit misstänkt för grov oaktsamhet i samband med en bäverjakt våren 2021 frias nu av Örebro tingsrätt. Tingsrätten konstaterar att de flesta jägare hade tagit det skott som den aktuella jägaren gjorde.

Jägaren hade maximal otur när kulan han lossade mot en bäver träffade ett bostadshus en kilometer från skottplatsen.

Det konstaterar ett sakkunnigt vittne och det är också något som tingsrätten tagit fasta på i sin dom.

Bäverjägare åtalad efter kula i kök

Bakgrund

Två jägare var ute på bäverjakt i maj 2021. När de efter jakten kom iland med båten möttes de av flera poliser. De visste från början inte vad som hade hänt. Jägarna misstänktes för att ha avlossat ett skott som sedan gått in genom köksfönstret på ett bostadshus där en familj uppehöll sig, cirka en kilometer från där de jagat.

Svensk Jakt har varit i kontakt med en av jägarna, som senare avfördes från utredningen, som berättat att de blev bestörta när de fick höra vilka misstankar som riktades mot dem.

 

Kulfång

Jägarna hade skjutit mot bävrar i strandkanten och i vatten med som de bedömde säkra kulfång, och kunde inte tänka sig att någon kula som de avlossat kunnat slå ner i huset, så som poliserna berättade om.

Deras vapen och ammunition togs i beslag och skickades för provskjutning vid Nationellt forensiskt centrum, NFC. Resultatet från undersökningen ”talar starkt” för att kulan som gick in genom köksfönstret kommer från en av bäverjägarnas vapen. Tingsrätten drar därför slutsatsen att skottet som gick in i bostadshuset kommer från det vapen som den åtalade jägaren använde den aktuella kvällen på bäverjakten.

 

Oaktsamhet?

Men gjorde han sig skyldig till grov oaktsamhet när skottet avlossades?

Nej, konstaterar tingsrätten i domen och hänvisar till en sakkunnig jägare som anser att skytten haft maximal otur. ”En spekulation är att den (kulan, reds. anm.) ändrat riktning vid kontakt med vattnet. Då kulbanan gått neråt syns hastigheten ha varit på väg att minska. Det är omöjligt att säga vilken hastighet den haft då den slog in i gipsväggen i köket.”

Tingsrätten finner utifrån vittnets redogörelse och jägarnas berättelse att det inte kan anses handla om grov oaktsamhet eftersom ”…de flesta jägare i samma position hade kunnat ta skott på sätt som här skett. Åtalet ska därför ogillas.”

 

Försvarsadvokaten: ”En principiellt viktig dom”

Advokat Sven Severin, som har försvarat den bäverjägare som misstänktes för grov oaktsamhet, säger att dagens dom är principiellt viktig för jägarkåren.

 

Sven Severin säger att i och med den friande domen vid Örebro tingsrätt kan nu både den jägare som var misstänkt, men även hela Sveriges jägarkår, andas ut.

Advokat Sven Severin. Foto: Pia Nordlander

– Det är en principiellt viktig dom utifrån vilka krav som kan ställas på en jägare. Om tingsrätten hade fällt jägaren för grov oaktsamhet då hade vi börjat tillämpa ett strikt ansvar för jakten och då hade en stor del av jakten i Sverige omkullkastats. Därför har den här domen en mycket viktig betydelse för jägarkåren generellt. Man kan inte kräva mer än att man är normalt omdömesgill som jägare, sedan kan olyckor hända, säger Sven Severin och tillägger att det skulle förvåna honom mycket om domen överklagas av åklagaren.

 

Mycket lättad

Vidare berättar Sven Severin att hans klient är mycket lättad över den friande domen.

– Hans vapen har varit beslagtagna under ganska lång tid och den här domen innebär att han ganska skyndsamt åter kan ge sig ut på Dianas stigar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev