Framgångar för uttern

Uttern har gjort storstilad comeback i det skånska landskapet. Foto: Kenneth Johansson

På en vecka rapporterades tre trafikdödade uttrar på skilda håll i Skåne. Inte särskilt trevligt för vare sig utter eller bilförare, men samtidigt ett tecken på att uttern kommit tillbaka starkt i vårt sydligaste landskap.

När två uttrar föll offer för trafiken i närheten av Höör 2005 trodde många att dessa var rymlingar från Skånes djurpark. Men där saknades inga uttrar och av allt att döma rörde det sig om vilda djur.
– Sedan dess har det hänt otroligt mycket. Nu har vi utter i hela Helge ås vattensystem. I Rönneåsystemet är det gott om utter, och rapporter kommer in från skilda håll i Skåne. Utter har observerats i havet vid Barsebäck, i hamnen vid Kåseberga och vid Ringsjön för att ta några exempel, säger Anders Hallengren, handläggare på länsstyrelsen med placering i Kristianstad.

Från Småland
Där har en hona med ungar observerats vid Naturrum under ett antal år i rad, så att uttern åter är etablerad på allvar i Skåne är ställt utom allt tvivel.
– De första indikationerna på att uttern var på väg tillbaka var i samband med att inventeringar gjordes i södra Småland 1999. Då fanns det tecken på att vi var på väg att få utter också i Skåne, om de inte redan var här utan att vi visste om det, säger Anders Hallengren.
Efter att de trafikdödade uttrarna hittades i Höör började länsstyrelsen på allvar intressera sig för återvändaren. Tydligaste tecknet på att uttern tar sina gamla fiskevatten i bruk igen är, tragiskt nog, trafikolyckorna.
– Jag har själv samlat in ett 20-tal djur för vidare transport till Naturhistoriska riksmuseet. Det sägs att miljögifterna fortfarande riskerar att påverka uttern, men med tanke på att djuret är fridlyst sedan länge vill jag säga att trafiken är det största hotet, säger Anders Hallengren.

Säkra passager
Han skulle önska att länsstyrelsen hade mer resurser att satsa på inventeringar och skyddsåtgärder. Men pengar saknas. Sedan Naturvårdsverket avslutade sitt åtgärdsprogram har inte mycket gjorts.
– Tidigare har Trafikverket gjort insatser med utterstängsel, spänger under broar och markeringsstenar som har stor betydelse för att skydda uttern. Det vore bra med fler sådana åtgärder. Jag skulle också önska att vi kunde göra någon slags inventering. Nu får vi nöja oss med att följa utvecklingen genom trafikdödade uttrar och rapporter om observerade djur från allmänheten.

Positiva röster
Anders Hallengren har hittills bara mött positiva röster om utterns återkomst till landskapet. Från grånande jägare som en gång var med och jagade utter och från unga människor som aldrig tidigare varit i kontakt med det fascinerande djuret.
– Förresten, det var en fiskodlare som ringde och var lite bekymrad för att uttern skulle ställa till det i hans odlingar. Men det är det enda negativa jag hört, säger Anders Hallengren.

Statens vilt

Påträffade uttrar är statens vilt och för att undvika att anmälas för smitning ska bilförare som kört på ett sådant djur anmäla händelsen till polisen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev