Utsatta fåglar kan smittas av vilda, men det kan även vara tvärtom. Vilt i god kroppskondition har bättre motståndskraft mot sjukdomar. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Kan utsatta fåglar smittas av vilda fåglar?

Premium

Julius: Jag sätter ut en del fasaner och gräsänder och undrar om de kan smittas av sjukdomar från vilda fåglar?

SVAR: Ja, det kan de och det gäller även tvärtom – utsatta fåglar kan smitta vilda fåglar. Det är svårt att skydda sig mot smittspridning bland vilda djur. En grundförutsättning är att de utsatta fåglarna ska vara friska och i bra kroppskondition. Samma sak gäller så klart för viltet – då klarar djuren naturens olika påfrestningar bättre, inklusive smittor.

 

Hygien

Höga djurtätheter på liten yta kan öka risken för stress och smittspridning, liksom undermålig hygien vid eventuella utfodringsplatser.

En del smittämnen är mer smittsamma för fasaner än änder, och ibland kan det vara tvärtom.

 

En risk

Så att hålla fasaner nära änder – utsatta eller vilda – kan medföra en risk för smitta, även om risken är ytterst svår att bedöma.

Ser man till aktuella svenska förhållanden under de senaste åren, är fågelinfluensa en sjukdom som kan överföras från vilda till utsatta fåglar, men även tvärtom. Andra exempel är duvpest, fågeltuberkulos och salmonella.

 

Jonas Malmsten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev