Bölder i lungorna hos fällt vilt kan uppkomma av olika orsaker. En noggrann undersökning av hela djuret är därför viktig för att kunna avgöra om det går att äta köttet. Foto: Ida Karlsson

Fråga veterinären: Bocken hade bölder – kan vi äta köttet?

Premium

Ida: Jag fällde en bock som vid urtagning visade sig ha bölder i lungan. Vad kan det bero på och kan man äta köttet?

Veterinär Jonas Malmsten svarar: Huruvida man kan äta köttet beror lite på hur bocken betedde sig, om den var i bra hull och om det finns andra förändringar på djuret eller i organen. Om lungorna är genomgående drabbade av bölder kan det röra sig om en rejäl bakterieinfektion, då bör man vara lite vaksam.

Lungmask

Om bocken betedde sig normalt, var i bra hull, inga konstiga fynd gjorts på övriga organ som lever, mjälte, njurar och lymfknutor och endast enstaka inkapslade bölder ses så brukar det vara vara ätligt. Rådjur kan ofta drabbas av lungmask och då hittas inga förändringar på andra organ.

Misstanke

Lungmaskförändringar brukar hittas i lungornas ytterkanter, vilket djuren brukar klara av. Vid misstanke bör man låta en veterinär, en erfaren viltundersökare eller en slaktare titta på djuret och organen för att säkerställa köttets kvalitet.

Är man osäker är det lämpligast att kassera djuret, men om det efter noggrann undersökning inte hittas några allvarliga fynd brukar köttet vara ätligt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev