Döda foster är ovanligt och bakgrunden kan vara stress, trauma eller sjukdom hos moderdjuret eller fostret. Foto: Erik Salomonsson

Fråga veterinären: Varför bar hinden foster i augusti?

I kronhinden som fälldes fanns ett nästan fullt utvecklat foster. Erik, som fick fälla hinden, har flera frågor till veterinären.

I augusti fällde jag en ensam kronhind som bar på ett nästan fullt utvecklat, men dött foster. Vad kan ha hänt? Är det farligt att äta hindens kött?

Erik

 

SVAR: Hinden verkar ha parat sig senare än vanligt vilket skulle kunna bero på tidig abort, ­handjursbrist eller sjukdom.

Ovanligt fall

Ett foster som dör i livmodern är ovanligt hos vilda djur och orsakerna kan variera. Stress, sjukdom, förgiftning eller ett sjukligt tillstånd hos fostret kan leda till döden.
Om allt är normalt så är det viktigt att känna till att fostret lever en tid efter att hondjuret fällts i samband med jakt, men att det efter ett tag och i samband med urtagning oftast har dött.

Fostret löses upp

När ett foster dör i livmodern behöver kroppen ta hand om det. Oftast uppstår en inflammation för att lösa upp fostret så att det kan komma ut. Det kan även bildas ett så kallat stenfoster som kapslas in och stannar kvar i livmodern. Det som visas på bilden ser ut att vara ett opåverkat foster som antingen dött nyligen eller i samband med att hinden fällts. Så länge djuret betett sig normalt, organen såg normala ut och inga tecken på inflammation eller infektion påvisats så torde köttet vara tjänligt.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

Frågor till veterinären

Mejla dina frågor till Jonas Malmsten, legitimerad veterinär, till jmalmsten@gmail.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev