På fredagen avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län ytterligare två skyddsjaktansökningar på varg.

På fredagen avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län ytterligare två skyddsjaktansökningar på varg. Foto: Jiri Hrebicek/Mostphotos

Föste bort varg med benet – får ingen skyddsjakt

Det räcker inte med att fösa bort en varg med benet för att få skyddsjakt. Det står klart efter att länsstyrelsen sagt nej till skyddsjaktansökan på vargen.
I samma veva avslår myndigheten ytterligare en skyddsjaktansökan på en annan varg.

Återigen säger länsstyrelsen i Gävleborgs län alltså nej till skyddsjaktansökan på varg. På fredagen kom två avslag på lika många ansökningar.

Föste undan varg med benet – ansöker om skyddsjakt

Den ena skyddsjaktansökan inkom efter att en person tvingats fösa bort en varg med benet för att inte bli översprungen. Händelsen inträffade i byn Holmsveden och enligt skyddsjaktansökan har vargen dessutom vid upprepade tillfällen gått över gårdsplanen och den ska även ha befunnit sig två meter från en människa utan att för den skull bli rädd.

Vargangrepp på människa krävs för omedelbar skyddsjakt

Länsstyrelsen i Gävleborgs län gör dock bedömningen att vargen inte är speciellt oskygg av avslår därför ansökan. Myndigheten hänvisar i sitt avslag till tumreglerna i Viltskadecenters
rapport ”Nära vargar” där det framgår att omedelbar skyddsjakt ska sättas in bara om en varg angripit en eller flera människor.

 

Viltskadecenters rekommendationer för åtgärder mot närgångna vargar.

Ännu ett nej

Dessutom avslår länsstyrelsen ytterligare en skyddsjaktansökan på varg. Den här gången handlar det om en varg som, enligt skyddsjaktansökan, uppträder oskyggt i byn Mossbo strax söder om Alfta.

Enligt ansökan har varg varit i närheten bostadshus olika tider på dygnet och det anges att vargen inte vara rädd när personer kommit ut på trappan. Detta anges ha skett under flera dagar och på flera fastigheter.

”Om syftet är att minska vargskador bör stammen sänkas i vissa områden”

Länsstyrelsen motiverar även det här avslaget med Viltskadecenters rapport ”Nära vargar” och myndigheten uppger att man inte fått några rapporter på att varg vid upprepade tillfällen och under en längre tid har vistats inom 30 meter från en eller flera människor i berört område.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev