Jägaren Jimmy Kvarnström från Lysvik förlorade alla sina licenser när polisen hittat en gammal Remington i hans hem, men förvaltningsrätten har nu upphävt beslutet. Foto: Privat

Förvaltningsrätten upphävde beslut om indragna licenser

Premium

En gammal Remington, ett enskottsvapen från 1870 som det inte längre finns ammunition till, var orsaken till att Jimmy Kvarnström blev av med samtliga sina vapenlicenser.
Men med hjälp av advokat Sven Severin överklagade han Polisens beslut och nyligen upphävde Förvaltningsrätten i Karlstad polisbeslutet.

Det var för två år sedan som polisen kom hem till Jimmy sent en kväll efter att man fått en anmälan.

– I hallen har jag ett älghorn på väggen och i det hade jag hängt den gamla bössan som prydnad, berättar Jimmy Kvarnström.

– Bössan har alltid funnits här i huset, som jag ärvt efter mina föräldrar. Nu hade jag hängt den i älghornet och det var inte bra.

 

I beslag

Polisen tog med samtliga Jimmys vapen och han fick tillbringa ett dygn i en cell i polishuset i Karlstad.

Den 20 oktober 2020 dömdes han till böter för ”vapenbrott av normalgraden” på grund av den gamla svartkrutsbössan.

Trots att Polismyndigheten skriver att man inte lyckats få tag på ammunition för att kunna provskjuta vapnet, ansåg man att Jimmys förseelse var så allvarlig att han dessutom skulle förlora alla sina vapenlicenser.

 

Jimmy Kvarnström lägger mycket tid på jakt med sina hundar. Foto: Privat

Stort intresse

För Jimmy är jakt en stor och viktig del av livet och förlusten av vapnen var ett hårt slag.

– Jag hade tänkt att ta en valp efter vår american foxhound-tik som är parad och väntar valpar, men när jag blev av med vapnen så var det ju ingen idé, säger han.

Men förvaltningsrättens dom har nu gjort att Jimmy ändrat sig och i stället bestämt sig för att behålla en av valparna.

Vad han ångrar i dag är att han från början inte tog det hela på fullt allvar och skaffade sig ett juridiskt ombud till tingsrättsförhandlingen.

– Då hade det nog gått bättre där, säger han.

 

Viktig dom

Sven Severin.

Advokat Sven Severin, som företrätt Jimmy Kvarnström i förvaltningsrätten, är nöjd med domen.

– Jätteroligt att det gick bra med vapenlicenserna. Det är ett särskilt hårt slag för en kille som med sin familj lever för jakt och hundar, säger Sven Severin.

– Vi får hoppas att Polisen fortsättningsvis gör mer noggranna, individuella prövningar när det gäller licensärenden. Här vet man ju inte ens om det är ett funktionsdugligt vapen eftersom det inte finns ammunition att få tag på. Därför har man inte kunnat provskjuta vapnet, säger Sven Severin.

 

Efter att Förvaltningsrätten upphävt Polisens beslut har Jimmy Kvarnström valt att behålla en valp efter en lyckad parning. Foto: Privat

Juridiskt stöd

Han understryker också att det är viktigt att söka juridisk hjälp direkt när det handlar om jakt- och vapenärenden.

– Hade Jimmy haft ett juridiskt biträde i tingsrätten, som kunnat argumentera i saken, hade domen troligtvis blivit ”ringa vapenbrott” i stället för ”vapenbrott av normalgraden”.

– Det hade påverkat påföljden i tingsrätten, samtidigt som Polisen haft svårt att återkalla hans vapenlicenser, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev