Turerna fortsätter kring vargarna i reviret Linderödsåsen. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Den genetiskt viktiga vargen har knutits till flera angrepp. Någon skyddsjakt blir det dock inte, slår förvaltningsrätten fast i sin dom. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Förvaltningsrätten stoppar skyddsjakt i Kalmar – vargen genetiskt viktig

Länsstyrelsen i Kalmar beslutade om skyddsjakt på den varg som kopplats till flertalet angrepp på får. Beslutet överklagades och nu har förvaltningsrätten i Luleå meddelat att det inte blir någon skyddsjakt.

Svensk jakt har vid flera tillfällen berättat om den norska varg som vid upprepade tillfällen gått till angrepp på tamdjur, och som kom att bli den första vargen som länsstyrelsen i Kalmar fattade beslut om skyddsjakt på.

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, sa Anders Karlsson, avdelningschef, i ett tidigare pressmeddelande.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Luleå, som framhåller att vargen är genetiskt viktigt.

I domens står att läsa att: ”Den redovisade skadebilden som har framhållits är allvarlig, men skadan måste bedömas i relation till att det är fråga om en genetiskt mycket viktig varg. Vid den bedömningen väger den genetiska statusen tungt”, skriver tidningen Dagens Vimmerby.

P4 Kalmar säger i sitt inslag att förvaltningsrätten även påpekar att det bör finnas andra lämpliga åtgärder än skyddsjakt, som att hålla får inomhus under nattetid.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev