Skyddsjakten på en varg i Linghed får fortsätta efter att förvaltningsrätten bedömt situationen som eskalerande akut. Jakten ses som den enda lämpliga lösningen för att skydda människor och djur mot en mycket skydd varg. Foto: Olle Olsson

Förvaltningsrätten ser läget som akut – jakt är enda lösningen

Förvaltningsrätten i Luleå avslår alla inkomna överklaganden av skyddsjakten på en varg i Linghed. Jakten får fortsätta och vargens närgångna beteende är enligt rätten eskalerande akut med en situation som kan leda till allvarlig skada på människor och djur.

Boo Westlund Publicerad 27 april 2020 - 15:44

Flera privatpersoner och föreningarna Nordulv, Jaktkritikerna och Svenska Rovdjursföreningen har överklagat länsstyrelsen i Dalarnas beslut om skyddsjakt på en varg i Linghed. Förvaltningsrätten konstaterar att privatpersonerna saknar rätt att överklaga, och de klagande föreningarna får heller inget stöd för sina åsikter.

Domstol: Rätt att skyddsjaga närgången varg

Jakten får fortsätta och förvaltningsrätten går så långt som att beteckna läget i byn som akut och eskalerande.

 

Många incidenter

Skyddsjaktbeslutet som togs den 16 april kom efter ett antal händelser där vargens oskygga och närgångna beteende ledde fram till fem ansökningar om skyddsjakt. Länsstyrelsen har varit på plats för att dokumentera och identifiera vilken varg det handlar om, och konstaterat att det med all sannolikhet handlar om en avkomma till en genetiskt viktig varg i Björnåsreviret, men att modern aldrig spårats i jaktområdet.

Klart för skyddsjakt på närgången varg

I ett förtydligande till förvaltningsrätten skriver också länsstyrelsen att beslutet baseras inte bara på ett oskyggt beteende utan också på ett oönskat beteende.

”Länsstyrelsen vill med beslutet förhindra att någon incident sker om vargen fortsätter röra sig vid hus i byn eller nära människor”, skriver länsstyrelsen i ett yttrande.

 

Allvarlig situation

Förvaltningsrätten delar den oron.

Rätten betecknar situationen som akut och eskalerande, där vargen bevisligen rör sig närgånget i mänskliga miljöer.

”Om den får fortsätta att tillvänjas i området finns stor sannolikhet att den kan orsaka allvarlig skada mot människor”, skriver förvaltningsrätten i domen.

 

Jakt enda lösningen

Sett till det och de hotfulla situationer som uppkommit anser förvaltningsrätten beslutet om skyddsjakt som den enda lämpliga lösningen.

Överklagandet avslås och jakten får fortsätta fram till den 30 april.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev