Arkivbild: Mostphotos

Klart för skyddsjakt på närgången varg

Det blir nu skyddsjakt på den varg som flera gånger observerats inne i byn Linghed, Falu kommun, där den även förföljt en människa. Det har länsstyrelsen i Dalarna beslutat.

Vargen, som sannolikt är en fjolårsvalp, har uppehållit sig i området under ett par månader. Den senaste månaden har den upprepade gånger rört sig bland hus i byn.

Varg förföljde människa – ansöker om skyddsjakt för tredje gången

– Vi har kartlagt och analyserat händelserna i området, vår personal har spårat vargen i byn och det har samlats spillning till dna-analys. Utöver det har vi pratat med dem som sett, tagit kort på eller filmat vargen, säger Jonas Bergman, enhetschef för enheten för vilt vid länsstyrelsen.

 

Oönskat beteende

Länsstyrelsen bedömer att vargen nu har ett sådant oönskat beteende att den ska skyddsjagas.

Skyddsjakten får starta i dag, den 16 april, och pågå som längst till och med 30 april. Fälls vargen tidigare så upphör skyddsjakten. Länsstyrelsen kommer att utse jaktledare och myndigheten kan avbryta jakten om det behövs.

– Skyddsjakt är den sista förebyggande åtgärden som beslutas om, i detta fall fattas beslut för att vargens beteende inte ska leda till någon incident i framtiden, säger Jonas Bergman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev