Publicerad 4 december 2018 - 11:58

Svenskt rättsväsende och miljöåklagare Lars Magnusson borde enligt försvarsadvokat Sven Severin analysera läget och den information man bygger förundersökningen på. Foto: Mostphotos

Försvarare i jakthärvan: Åklagaren borde tänka efter nu

Om inte miljöåklagaren Lars Magnusson tänkt efter tidigare bör han mot bakgrund av vad som framkommit de senaste dagarna göra det nu. Det säger advokat Sven Severin som försvarar en av de misstänkta jägarna i den så kallade jakthärvan i Västmanland.

I går pekade en av de misstänkta, 69-åringen, i ett inlägg på Facebook ut vem åklagarens hemliga källa i Västmanlandfallet är. Personen är gift med en av de övriga misstänkta och har enligt 69-åringen agerat utifrån ekonomiska intressen i sin makes familjeföretag.

Advokat Sven Severin.

Advokat Sven Severin som försvarar 69-åringen säger till Svensk Jakt att han förstår att hans klient blev både förvånad och upprörd när han fick kännedom om vem åklagarens hemliga källa är.

– Han ställer nu de frågor som åklagaren och de utredande poliserna skulle ha gjort redan när de fick den första informationen från sin källa, säger Sven Severin som menar att uppgifterna bör få betydelse för den fortsatta utredningen.

– Om åklagaren inte har tänkt efter tidigare bör han göra det nu, och samtidigt överväga om han ska dra några slutsatser av det som blivit publikt.

 

Äger utredningen

Severin säger till Svensk Jakt att försvarets inställning, att misstankarna mot hans klient vilar på en väldigt lös grund, har stärkts i och med den senaste händelseutvecklingen.

– Med en källa som är allt annat än tillförlitlig har åklagaren tagit till mycket kraftiga åtgärder. Min klient har i strid med reglerna telefonavlyssnats under lång tid, han har fått tillbringa fyra veckor i häkte och fått sitt hem genomsökt och en mängd föremål tagna i beslag. Åklagaren äger utredningen och vi kan inte styra hans arbete, men helt klart borde det som nu framkommit få konsekvenser.

 

Limbo för misstänkta

Sven Severin som har erfarenhet som försvarare i både Sjundafallet som slutade med att den misstänkte friades i tingsrätten, samt det ännu pågående Hälsinglandfallet, befarar att även utredningen mot hans klient kan komma att dra ut på tiden.

– Jag har ingen spåkula, men med tanke på hur det har gått till i liknande ärenden jag varit inblandad i finns det en betydande risk för att även den här utredningen drar ut på tiden, säger Sven Severin.

– Efter ett intensivt inledande skede med stor resurstilldelning händer det inte mycket i utredningen, när andra ärenden prioriteras. Tidigare ostraffade och skötsamma människor misstänks för grova brott och får i åratal leva i limbo. Jag menar att det är ett systemfel att det får gå till på det viset.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram