Förslag: Tydligare tjänstemannastyre över rovdjuren
Tjänstemannastyret över de stora rovdjur ska förtydligas. Det föreslår Naturvårdsverket.
– Än en gång obstruerar verket mot riksdagsbeslutet, säger Roland Kylén, delegat i Värmland.
En regionaliserad rovdjursförvaltning. Det var en av hörnstenarna när riksdagen beslutade om en ny rovdjurspolitik 2013. Bland annat stärktes viltförvaltningsdelegationernas inflytande av riksdagen.
”Syftet med delegationerna är att uppnå acceptans för rovdjuren och åstadkomma ett reellt regionalt ansvar och lokalt inflytande över rovdjursförvaltningen”. Så skrev den dåvarande regeringen i propositionen ”En hållbar rovdjurspolitik”.
Makten ska förtydligas
Men Naturvårdsverket och länsstyrelserna tycks inte vara inne på samma linje. De vill i stället att tjänstemännens makt över antalet stora rovdjur ska förtydligas. I en hemställan till regeringen föreslår Naturvårdsverket att viltförvaltningsdelegationerna i fortsättningen ska yttra sig om förslag till miniminivåer för rovdjur i stället för att godkänna dem.
Hemställan är gjord efter att Naturvårdsverket haft samråd med länsstyrelsernas tjänstemän.
Mycket kritisk
Den 10 december 2009 utfärdade regeringen föreskrifter för bildandet av viltförvaltningsdelegationerna. Roland Kylén från Årjäng sitter i Värmlands viltförvaltningsdelegation som politisk företrädare för Centerpartiet. Så har han gjort sedan delegationen bildades.
Han är mycket kritisk till tjänstemännens förslag.
– Riksdagsbeslutet säger att beslut om varg ska fattas av nära berörda. Än en gång obstruerar Naturvårdsverket. De vill i stället ge tjänstemännen mer makt och samtidigt avlöva delegationerna ännu mer, säger Roland Kylén.
”Än en gång obstruerar Naturvårdsverket.”
– Roland Kylén
– Viltförvaltningsdelegationerna är bara ett spel för galleriet som det redan är. Vi får inte vara delaktiga i några skarpa beslut om rovdjur och har i praktiken ingenting att säga till om. Och nu vill Naturvårdsverket alltså att det ska bli ännu sämre, fortsätter han.
Roland Kylén berättar om när Värmlands viltförvaltningsdelegation tidigare fattade beslut om en lokal förvaltningsplan för varg. Enligt planen skulle det finnas 5–7 årliga vargföryngringar i länet.
Så blev det inte.
– Naturvårdsverket struntade fullständigt i vårt beslut. De körde över oss och tvingade på Värmland många, många fler vargar än vad delegationen beslutat om.
Efterlyser överyn
Han tycker att tanken med delegationerna är bra, men efterlyser en översyn av dem.
– De fungerar inte som det är tänkt. Det sitter många representanter i delegationen som inte är berörda på något sätt av frågorna. Ändå väger deras röster lika tungt.
– Sammansättningen av delegationerna följer heller inte valresultatet, fortsätter Roland Kylén.
• Vilken roll fyller viltförvaltningsdelegationen?
– Det tycker jag är en väldigt bra fråga.
”Bortkastad tid av livet”
I samband med höstens val kommer han att avsluta sitt arbete i viltförvaltningsdelegationen.
– Det är värdelöst. Totalt bortkastad tid av livet.
– 1998 engagerade jag mig politiskt på grund av rovdjuren. Jag ville vara med och påverka. Åren går, de politiska löftena är många men det blir aldrig som de lovar, säger en uppgiven Roland Kylén.
Just nu är Naturvårdsverkets hemställan ute på remiss. Bland remissinstanserna finns länsstyrelserna, Jägareförbundet och Naturskyddsföreningen.
Fakta viltförvaltningsdelegationen
Viltförvaltningsdelegationerna ska på regional nivå samverka i övergripande frågor som berör jakt-, viltvård- och rovdjur.
I delegationen sitter företrädare för politiska intressen, jakt- och viltvård, naturvård, friluftsliv, ägare och brukare av skogsmark, turism, skognäring, säterbruk, yrkesfisket och polisen.
Landshövdingen är ordförande i viltförvaltningsdelegationen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.