Vildsvin som filmades i fälla visade olika grader av stress. Ensamma djur visade större flyktbeteende än de som fångats i grupp. Foto: Johnny Olsson

Forskning: Vildsvin stressas i fälla

När forskare vid SVA och SLU filmade vildsvin fångade i fälla observerade de beteenden som tyder på stress.

Forskarna vid Statens veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet gjorde sina studier på sammanlagt 20 vildsvin som fångades i en 16 kvadratmeter stor fälla, i flera omgångar.

Av ett pressmeddelande från SVA framgår att djuren uppvisade beteenden som tyder på stress. Bland annat kastade de sig mot fällans väggar, mer då en människa närmade sig än då luckan stängdes.

En skillnad på vildsvinens reaktion märktes också när fler än ett djur fångades vid samma tillfälle. Ensamma vildsvin visade större flyktbeteende än de som fångats i grupp.

När vildsvinen obducerades hittades fångstrelaterade skador som lindriga hudsår och blödningar i underhuden hos 13 av de 20 djuren.

Slutsatsen man nu drar är att en sådan här studie, då vildsvinen filmas i fällan, ger en bättre bild av hur vildsvin påverkas vid fällfångst än om de endast obduceras.

Då nya fällor testas för godkännande bör beteendestudier ingå vid bedömningen, menar forskargruppen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev