Avföringsprovet tas lämpligen i samband med passningen eller när rådjuret sotas. Följ checklistan nedan!

Avföringsprovet tas lämpligen i samband med passningen eller när rådjuret sotas. Följ checklistan nedan! Foto: Jan Henricson

Forskare efterlyser färsk rådjursskit

I elfte timmen av jaktsäsongen på rådjur ber forskare jägarna om hjälp för att få in färska avföringsprover från rådjur, för att i dessa spåra parasiter som kan orsaka allvarlig smitta hos tamfår.

Veterinär Jonas Malmsten, som också är medarbetare på Svensk Jakt, bidrar i ett forskningsprojekt som undersöker förekomsten av parasiten Haemonchus contortus som finns hos tamfår och rådjur.
– Jägarna som vill hjälpa till får gärna göra det. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos tamfår och det är angeläget att vi får mer kunskap om förekomsten, säger Jonas Malmsten.

 

Checklista

Den som vill bidra med prover till projektet följer lämpligtvis nedanstående checklista:

• Mejla provsvar@vidilab.se med namn och adress så kommer labbet att skicka ut provpåsar och kuvert (frankerade) så att ni bara kan lägga prover på lådan.

• Två–tre matskedar färsk rådjursskit läggs i påse. Man kan mjölka ur lite från ändtarmen i samband med passningen eller när djuret sotas. Provet får inte frysas.

• Skriv en lapp om kön (på rådjuret alltså…), plats, ungefärlig ålder (kid, smaldjur/ungbock, get, bock) och lägg ner i kuvertet. Posta omgående. Det går att lägga flera prover i samma kuvert, men viktigt är då att märka påsarna så att rätt djur får rätt uppgifter.

– Jägarna är mycket bra på att hjälpa forskningen, och jag är säker på att de gör så även i det här fallet. Lika bra att säga tack för hjälpen på förhand, säger Jonas Malmsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev