Förlorar licenserna – hade vapen hos pappa

Syskonen Berit och Tommy Gustavsson från Bollnäs förvarade sedan 1993 sina vapen hemma hos sin far.
De trodde de följde lagen men riskerar nu att både förlora sina vapenlicenser och dömas för brott mot vapenlagen.

 

I mitten av april skickade Gävleborgspolisen ut ett brev till Berits och Tommys far Stig Gustafsson. Polisen skulle komma ut ett par veckor senare och kontrollera hur han förvarade sina vapen.

Eftersom Berit hade en klass 1-studsare och Tommy hade tre vapen i mindre kalibrar i sin fars vapenskåp så åkte även de hem till föräldrahemmet i Röste när inspektionen skulle utföras. Ingen av dem hade en tanke på att de förvarade sina vapen på olagligt sätt.

De två poliserna som var här kunde direkt säga att skåpet var godkänt. Däremot verkade de vara misstänksamma när vi visade upp våra vapenlicenser, berättar Tommy Gustafsson.

 

Blodvite uppstod

I sin iver att ta reda på tillverkningsnumret på ett gammalt hagelvapen lyckades en av poliserna dessutom skära sig så illa på en Morakniv att han tvingades uppsöka akuten. Besöket avbröts därför abrupt.

Efter att en tid gått utan att polisen hört av sig så trodde familjen Gustafsson att saken var utagerad. Men på dagen fyra veckor efter inspektionen kom tre uniformerade polismän till Röste. Först gick de in till familjens granne men när de väl fått tag på rätt adress kom de in och beslagtog Berits och Tommys vapen samt tillhörande ammunition. Anledningen var att de utan tillstånd förvarat sina vapen hos någon annan. Att gevären förvarades i ett godkänt vapenskåp spelade ingen roll.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag var helt övertygad om att jag förvarade mina vapen på rätt sätt, men så är det nu tydligen inte. Nu kan jag och min bror till och med dömas för fängelse för brott mot vapenlagen, säger hemtjänstarbetaren Berit Gustafsson, som aldrig tidigare haft något otalt med rättvisan.

 

Jägarexamen 1993

1993 tog Berit sin jägarexamen och sökte då licens på en studsare i kaliber 6,5×55. Hon bodde då i lägenhet på tredje våningen i Bollnäs och ville därför förvara studsaren hos sin far som bor en halvmil därifrån, intill jaktmarken på Röste viltvårdsområde. I ansökan angavs också detta och efter några veckor kom grönt ljus från polisen. Samtidigt bestämdes även att hennes bror Tommy, som fått sina vapenlicenser några år tidigare, skulle förvara sina vapen i samma vapenskåp.

Tommys jaktintresse falnade efter några år men Berit har jagat älg varje höst sedan 1993.
Det har varit naturligt för mig att ha studsaren i föräldrahemmet eftersom jag alltid utgår därifrån när jag ska jaga. Jag har även mina jaktkläder där, säger Berit.

 

Ändring i förvaringsreglerna

Ingen i familjen hade någon aning om att reglerna för vapenförvaring ändrades år 2000. Efter det måste man söka särskilt tillstånd för att förvara vapnen hos någon annan.

Jag har nu insett att det är upp till oss att ta reda på vilka lagar som gäller. Men jag tycker ändå det är märkligt att ingen upplyst oss om detta eftersom vi redan från början angett hur vapnen skulle förvaras, säger Berit.

Pappa Stig, som förvarade vapnen, är inte misstänkt för något brott och Berit och Tommy har nu överklagat polisens beslut att omhänderta deras vapen.

Jag ringde direkt till polisen och sa att jag skulle köpa ett vapenskåp. Men fick då till svar att det var för sent. Nu ska jag snart betala mitt älgarrende och jag vet inte hur jag ska göra. Det verkar ju som om jag nu mister min vapenlicens och jag känner mig oerhört kränkt av det som inträffat, säger Berit Gustafsson.

Hennes bror jagar inte längre och ska nu försöka sälja sina vapen.
Men då måste köparna åka in till polisstationen och titta på vapnen där. Jag får inte ta med mig bössorna till en vapenhandlare och sälja dem där, säger Tommy Gustafsson.

Om polisen hittar fel i vapenförvaringen är de skyldig att upprätta en anmälan. Åklagare bestämmer sedan om åtal ska väckas.

Det finns prejudicerande domar på det här och jag kan garantera att syskonen Gustafsson förlorar rätten att ha vapen i två till fem år. Dessutom väcks regelmässigt åtal om man utan tillstånd förvarat vapen hemma hos någon annan. Domen brukar vara 3040 dagsböter, men det finns även fall där det utgått åtalsunderlåtelse. Alltså att man döms för brottet men slipper straff, säger Lennart Lundberg, tillståndschef för polisen i Gävleborg.

 

Bristande vapenförvaring

Gävleborgspolisen gör cirka 100 inspektioner av vapenförvaring per år i länet. De skickar alltid ut ett brev två veckor innan inspektionen, men trots detta är det enligt Lennart Lundberg mycket vanligt att man hittar fel i vapenförvaringen.

Det är oroande många som har bristande vapenförvaring. Något vi också kan se i fall där jaktvapen stulits på grund av för dålig vapenförvaring. Vi har rätt att ta hand om vapen som förvaras undermåligt och varje gång vi gör några hembesök får vi med oss vapen hem.

Han menar att bristande vapenförvaring främst är ett problem hos personer som inte längre jagar eller jagar mycket sparsamt.

Det är sällan vi hittar några fel hos aktiva jägare och skyttar. De brukar ha ordning på grejorna. Men förvaring av arvevapen och vapen hos personer som slutat jaga för länge sedan är många gånger bristfällig, säger Lennart Lundberg.

Jägareförbundet kan komma att göra ännu en framstöt till Justitiedepartementet för att försöka förändra och förenkla reglerna kring vapenförvaring hos annan.


Håkan Weberyd.

Jägareförbundet menar att straffet de riskerar är orimligt sett till den handling de utfört. Förbundet har också vid flera tidigare tillfällen försökt få till en ändring i lagen så att det ska bli enklare att förvara vapen hos annan. Hittills har dock arbetet varit förgäves.

Justitiedepartementet har visat en principfast hållning mot vapenförvaring hos annan. Vi anser att de är allt för stelbenta i sitt sätt att se på saken, säger Håkan Weberyd, generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet.

 

Överklaga så långt det är möjligt

Jägareförbundet överväger nu att göra ytterligare en påtryckning i frågan.

Det här visar i ännu en gång på de orimligheter som finns i vapenlagen. Det straff syskonen Gustavsson och många andra i samma situation riskerar att dömas till saknar helt proportioner gentemot deras handling, säger Håkan Weberyd.

Jägareförbundet driver inga enskilda juridiska ärenden men Håkan Weberyd råder syskonen Gustavsson och andra i samma situation att överklaga så långt det är möjligt samt hemställa att Jägareförbundet ska yttra sig i ärendet.

 

 

Detta gäller vid förvaring av vapen

Den som innehar vapen är skyldig att förvara dem i godkänt säkerhetsskåp på den adress där man är mantalsskriven. Ägaren är dessutom skyldig att ha omedelbar kontroll över vapnen.

I vapenlagen (1996:67) framgår att innehavare får lämna över sitt skjutvapen eller ammunition till någon annan för förvaring om han eller hon inte kan ta hand om egendomen eller om det finns särskilda skäl. För sådan förvaring krävs alltid polisens tillstånd. Ett sådant tillstånd kan gälla i maximalt vara tre år.

Är du det minsta osäker på vad som gäller kring din vapenförvaringen ska du kontakta polisens lokala vapenhandläggare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev