Den europeiska bävern (bilden) kan riskera att konkurreras ut av den mer produktiva kanadensiska bävern. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kan svenska bävrar vara infekterade med trikiner? Ett examensarbete vid SLU ska försöka ge svar på den frågan. Bäverjägarna ombeds bidra med köttprover. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förekomst av trikiner hos bäver ska undersökas

Kan svenska bävrar vara infekterade med trikiner? Ett examensarbete vid SLU ska ge svar på frågan. Men för det behövs jägarnas hjälp.

Jonas Malmsten.

Trikiner har påvisats i bäver i Baltikum, Polen och Nordamerika. Jonas Malmsten vid SLU har länge funderat på om parasiten också kan finnas i svenska bävrar. Någon svensk studie har inte gjorts tidigare, i varje fall är någon sådan inte känd.

Nu ska han som biträdande handledare till veterinärstudenten Sofia Lovén försöka få svar på frågan.

– Vi vill inte på något sätt skrämma upp bäverjägarna som konsumerar köttet, men om det förekommer bäver som infekterats av trikiner är det ju bra att få veta det, säger Jonas Malmsten.

 

Trikiner i bäver

I ett upprop ibland annat Facebookgrupper med jaktanknytning efterfrågas bäverjägarnas hjälp. Trots att det är sent lidet på jaktsäsongen för bäver hoppas Jonas Malmsten att få in ett stort underlag.

– När man i ett av baltländerna undersökte 69 bävrar påträffades trikiner i en bäver. Det kan ju vara så att man direkt hittade nålen i höstacken om det nu var en sådan, men det vet vi inte.

Jonas Malmsten jämför med vildsvin där förekomsten av trikiner är mycket ovanlig. Det handlar om ett tiotal fall på 100.000 vildsvin. Om trikiner förekommer hos bäver i lika ringa omfattning blir det förstås svårt att påvisa.

– Om vi får in några hundra prover vore det jättebra. Analysen görs på samma sätt som på vildsvin, så den är väl inarbetad.

 

Ett framben

Bäverjägarna ombeds bidra med ett framben från skjutna bävrar.

– Jag äter själv bäver, bland annat rökt, men att avstå från ett framben kan nog de flesta jägare göra. Jägarna brukar ställa upp när forskningen behöver hjälp och jag tror att de gör det nu också. Självklart kommer vi att återrapportera, säger Jonas Malmsten.

Hur är det då möjligt att bäver kan infekteras med trikiner? Andra djur som kan vara trikinsmittade som vildsvin, björn, räv, varg och lodjur har ju knappast fått i sig parasiten genom att gnaga aspbark.

– Ja, det är en bra fråga. Djuren du räknar upp smittas genom att äta infekterat kött. Är det möjligt att bävern ibland plockar åt sig en vattensork, funderar Jonas Malmsten.

Kontaktuppgifter

Jägare som vill hjälpa till med undersökningen av bävrar kan kontakta veterinärstuderande Sofia Lovén, loven.sofia@gmail.com eller viltforskare Jonas Malmsten, jonas.malmsten@slu.se för information om hur och var bäverprovet ska skickas. I avvaktan på det kan frambenet från bävern frysas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev